Lucruri ciudate care ți se pot întâmpla în timpul somnului

omnul ar trebui să fie o perioadă de pace și relaxare, atât pentru minte, cât și pentru trup. În timp ce mulți dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele, există și persoane care experimentează lucruri ciudate când dorm.

   

În timpul somnului, ritmul cardiac încetinește și nu suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Astfel că, pentru unii oameni somnul poate deveni înspăimântător, din cauza anumitor tulburări de somn. Descoperă mai jos câteva dintre acestea!

Soluționarea anumitor probleme


Când nu găsim o soluție la o problemă și ne gândim constant la aceasta, putem afla soluția în timp ce dormim. Acesta este modul în care creierul ne dă un indiciu. De exemplu, se spune că lui Dimitri Mendeleev i-a venit in somn ideea de a aranja elementele chimice într-o anumită ordine. După trei zile de lucru fără oprire, rusul s-a lăsat învins de nevoia naturală de a se odihni și s-a băgat la culcare. În timpul somnului, Mendeleev a visat tabelul. Un incident similar s-a întâmplat cu August Kekulé, chimistul care dorea o formulă pentru benzen și chiar a visat-o.
De ce se întâmplă asta? Subconștientul nostru are multe răspunsuri care au nevoie de timp pentru a ajunge la nivelul conștient. Atunci când dormim, nivelul subconștient este mai activ și de aceea primim soluția pentru problemele noastre în vis.

Ai impresia că ai căzut în gol

În această stare simți cum cazi în gol, de undeva în sus. Acest sentiment ar putea fi precedat de un vis în care zbori.
De ce se întâmplă asta? Când visăm că zboarăm sau cădem în gol, creierul ne trimite semnale pentru a verifica dacă suntem în viață. Acest lucru se datorează faptului că în timpul somnului bătăile inimii și respirația încetinesc și mușchii se relaxează. Atunci creierul percepe acest lucru ca o moarte reală și ne trezește brusc.

strong>Vise care se repetă

Mulți dintre noi visăm același vis.
De ce se întâmplă asta? Acest lucru se întâmplă pentru a ne face să realizăm că există ceva important în viața noastră, căruia nu îi acordăm atenția.

Sindromul de apnee în somn


Sindromul de Apnee în Somn (SAS) este o afecțiune care poată să apară la orice vârstă și care afectează 4% din populația masculină, 2% din cea feminină și 0,7% din copii. Apneea este o lipsă a respiraţiei. În timpul somnului, respiraţia se opreşte de un număr variabil de ori, cu durata de la 10 secunde până la peste 60.
De ce se întâmplă asta? Mușchii faringieni se relaxează și blochează pasajele de aer, ducând la oprirea respirației. Riscul apneei de somn crește odată cu îmbătrânirea, obezitatea și fumatul.

Sindromul „capului care explodează“

Sindromul capului care explodează este o formă de parasomnie care are loc între somn și trezie și interferează cu începerea ciclurilor REM, fiind o experiență neplăcută și uneori terifiantă. Zgomotele se aseamănă cu o explozie şi provin ori din capul celui care le aude. Uneori, apare doar o dată în viață, dar unele persoane experimentează acest lucru de mai multe ori pe noapte.
De ce se întâmplă asta? Acest sindrom este rezultatul unei creșteri bruște a activităților neuronale din creier (activități care sunt responsabile de procesarea sunetului).

Pag Anterioara1 din 2