Legea Pensiilor 2021. Care este pensia minimă în România și cu cât se vor mări în acest an

Legea pensiilor 2021. Premierul Florin Cîțu a anunțat cu cât crește punctul de pensie în acest an și tot ce trebuie să fie pensionarii.

   

Modificări asupra legii pensiilor. Ce a anunțat premierul Cîțu
Florin Cîțu, premierul României, dorește ca pensiile să nu mai fie majorate cu 40 %, așa cum se anunțase inițial, în timpul Guvernului Orban, el susținând că această creștere este una ce nu poate fi susținută. Mai mult, bugetul nu ar suporta aceste noi cheltuieli.

„A fost o lege dată anul trecut, în mijlocul pandemiei, pentru a stimula. Ce vă spun acum e că ne uităm la toate sporurile din sectorul public pentru bugetul 2021, să vedem care dintre ele se justifică sau nu. Și ne uităm la tot ce înseamnă salarizare. În același timp, pentru 2021 vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechități. Trebuie corectate. Și legea salarizării, și legea pensiilor vor fi amendate anul acesta, vor fi modificate, pentru a ține cont de câteva principii.

Legea pensiilor de principiul contributivității, legea salarizării de câteva principii de a elimina aceste inechități din sistemul public”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Creșterea pensiilor cu 40 % a fost sesizată de Guvern la Curtea Constituțională, susținând că legea este lipsită de constituționalitate, însă CCR a respins solicitarea. În 2021, punctul de pensie ar trebui să crească de la 1.442 de lei, la 1.559 de lei, creșterea fiind de 117 lei.

Ce se întâmplă cu salariile în 2021. Prim-ministrul a făcut anunțul
În ceea ce privește Legea salarizării, și aici vor exista niște modificări, în sesnul în care salariul minim în 2021 va crește la 2.300 de lei. Aceasta este, însă, valoare brută. După taxe și impozite, această sumă se reduce aproape la jumătate.

“Am aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021, ştiaţi deja, la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie.

Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat, peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, deci păstrând puterea de cumpărare a românilor”, a declarat Florin Cîțu.

Raluca Turcan: „Vom reechilibra sistemul de pensii”
România trebuie să aibă în cel mai scurt timp posibil un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate, care să elimine discrepanțele strigătoare la cer dintre beneficiarii de pensii speciale uriașe și ceilalți pensionari din România, spune ministrul Muncii Raluca Turcan.

„Am început deja întâlnirile de lucru dedicate corectării legislației și vom prezenta, în lunile următoare, propunerile concrete care vor reechilibra sistemul de pensii”, spune ministrul Turcan.

„Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii trebuie să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”, a adăugat Turcan.