La o petrecere, m-am imbatat si m-am culcat cu o fata. Acum zice ca avem un copil

Ma numesc Alex si te rog sa ma ajuti si pe mine cu o problema. In urma cu un an si jumatate, la o petrecere, m-am imbatat si m-am culcat cu o fata. Am recunoscut amandoi ca a fost doar o aventura de-o noapte si am mers fiecare mai departe cu viata lui. La cateva luni, am inceput o relatie cu cineva.

De curand, insa, in viata mea a aparut din nou fata de la petrecere. Si nu singura, ci cu un copil de cateva luni, despre care a spus ca e al meu. Am facut testul ADN si s-a dovedit ca are dreptate. Eu sunt un om responsabil, vreau sa recunosc copilul si sa am grija de el, dar femeia aia mi-a spus verde in fata ca nu vrea de la mine decat sa-i dau bani in fiecare luna (adica un fel de pensie alimentara) si sa nu ma implic deloc in viata lor.

Eu insa nu sunt de acord si vreau sa deschid proces pentru custodie, dar prietena mea de acum mi-a spus ca ea nu e pregatita sa aiba grija de un copil si ca daca incep demersul asta si castig, ea nu o sa mai fie cu mine. Cu alte cuvinte, am de ales intre copilul meu si un viitor cu prietena mea, cu care vreau sa ma casatoresc la un moment dat si sa intemeiez o familie. Am nevoie de un sfat de la tine.

Draga Alex,
Daca atat tu, cat si fata de la petrecere, ati decis ca a fost doar o aventura, atunci nici consecintele ei nu ar fi trebuit sa va preocupe prea mult. Iata, insa, ca viata v-a dat o lectie la amandoi: acest copil care, desi neintentionat, se dovedeste a fi, dintr-o data, foarte dorit. Avand in vedere situatia, te sfatuiesc sa nu te ambalezi prea tare.

Cu cat va fi un conflict mai complex, cu atat mai putin au de castigat toate partile. Oricum copilul este acum foarte mic, deci are nevoie in primul rand de ingrijirea mamei lui. Daca vrei sa obtii mai mult decat pensie alimentara, esti nevoit sa dezvolti o relatie mai intai cu ea. Trebuie sa stii ca femeile, destul de mult timp dupa ce au nascut, sunt fragile emotional si pot avea reactii imprevizibile. Daca incerci sa te apropii cu forta de copilul lor, devin zmeoaice.

Mai bine te imprietenesti cu ea, o iei cu duhul blandetii, ii dai timp sa se obisnuiasca cu ideea ca tu chiar doresti sa te implici in viata copilului din dragoste, nu ca sa i-l furi sau ceva. Cine stie ce traume are si ea, ce probleme emotionale si nu poate sa judece limpede. Fii simpatic si umil, du-te cu cadouri si cu glume si, in felul acesta, o vei convinge ca esti capabil sa fii un tata bun pentru acest copil. Treptat, in timp, o sa vina ea la tine cu el, n-o sa mai fie nevoie sa te rogi tu de ea. Chiar daca vei obtine custodia pe cale legala, conflictul dintre tine si mama il vor afecta in mod negativ pe copil. Cat despre actuala ta prietena, e firesc sa vada situatia ca pe o amenintare la adresa relatiei voastre, si pe buna dreptate.

Ce se intampla daca o cunosti mai bine pe mama copilului tau si iti dai seama ca, de fapt, iti place de ea? E normal sa fie ingrijorata, trebuie s-o intelegi. Vei avea nevoie de multa intelepciune si discernamant in aceasta perioada, ca sa-ti dai seama exact ce simti si ce alegi. Un lucru e clar: daca vrei sa ai succes in aceasta situatie, tensiunile si conflictul nu sunt idei bune.