La Hoceni de Vaslui e ca-n Germania. Primarul îi așteaptă pe ”fiii satului” să se întoarcă și le-a creat condiții ”ca afară”

Primarul comunei Hoceni, din județul Vaslui, a reușit să găsească cele mai eficiente metode prin care să-i educe pe săteni astfel încât viața lor și a comunității în ansamblu să se schimbe în bine, iar sloganul “o țară ca afară” să nu rămână o simplă lozincă lipsită de sens.

   

Le-a schimbat percepția despre cum trebuie să locuiască un țăran aflat la 20 de kilometri distanță de cel mai apropiat oraș.
I-a învățat să depoziteze selectiv gunoiul în locurile special amenajate, să circule cu căruțele doar pe drumurile agricole special amenajate și chiar să renunțe la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.

Asta în timp ce administrația locală a investit în drumuri de asfalt, apă, canalizare și unități de învățământ.

„Doar așa, îmbunătățind condițiile de viață pentru locuitori, îi putem întoarce acasă pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, crede edilul Vasile Țabără.

Comuna Hoceni poate fi oricând un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitățile din țară. Aici, viața locuitorilor se schimbă în bine de la o zi la alta, în pofida faptului că pe teritoriul comunei, situată în zona săracă a Moldovei și la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oraș, nu există nici măcar o firmă importantă care să producă și să aducă plus valoare.

Chiar și așa, autoritatea locală reușește să realizeze investiții importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeană, fie cu puținii bani din taxele și impozitele locale. Astfel, cei 3.500 de locuitori ai comunei au grădințe și școli moderne în toate cele șase sate, apa curge la robinet în gospodăriile din patru localități, iar în centrul comunei există sală de sport, teatru de vară și un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se găsește nici pe marile stadioane ale echipelor din prima ligă.

În plus, tot în zona centrală, primăria a amenajat o clădire în care funcționează Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, dotat cu mașină de pompieri, un buldoexcavator și un utilaj cu care se fac lucrările specifice de deszăpezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale și sătești.

„Nu putem lăsa oamenii blocați cu zilele sau așteptând să vină cineva să ne ajute. Trebuie să ne gospodărim singuri și intervenim de fiecare dată din timp, nu după ce oamenii nu mai pot ieși deja din curte”, susține primarul Vasile Țabără.

Poate că una dintre cele mai importante investiții de când se află la conducerea primăriei este drumul comunal de zece milioane de lei, recent finalizat de o firmă al cărei director este chiar din comună. Artera de 10 kilometri, care arată mai bine ca majoritatea drumurilor europene de pe la noi din țară, leagă toate satele între ele, ceea ce facilitează accesul localnicilor la rețeaua de drumuri județene și naționale.

Cum și mediul înconjurător este important pentru orice comunitate, Primăria Hoceni finalizează și împădurirea a o sută de hectare de pășune degradată, un proiect finanțat de la Administrația Fondului de Mediu.

Localnicii care aruncă gunoiul la întâmplare se trezesc cu el acasă, prin poștă
Printr-un proiect european, autoritățile din Hoceni au reușit să realizeze în toată comuna puncte de colectare selectivă a deșeurilor. În cele mai importante zone din localități, au fost amplasate containere mari din plasă, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și plastic. Cu ajutorul celor o sută de asistați social, materialele refolosibile sunt preluate apoi și valorificate către o firmă specializată.

Pagini: 1 2