L-am gasit in strada, dormea de o saptamana intr-o masina. Un om care a platit 38 de ani taxe. Dupa 3 luni de la formalitatile pentru pensia de varsta si cea de handicap inca nu a primit nimic

Nea Vasile

   

Dupa o viata de munca si platit taxe a deschis usa amara a vietii. S-a intamplat sa fie la varsta de 65 ani, chiar inainte de prima pensie, cand in urma unei boli a trebuit sa treaca prin operatii de amputare.

In spital a cheltuit vreo 5000 de lei (ca mai mult n-avea). La 2 zile de la ultima operatie i s-a dat de inteles ca ar trebui sa plece. A mai stat o zi , doua, timp in care a fost lasat singur in salon cu 6 paturi ca sa priceapa mesajul. Atat de bine a priceput mesajul incat s-a dus pe hol si a intrat in vorba cu un vizitator pe care l-a rugat sa semneze o foaie de iesire si sa accepte 400 de lei, ultimii pe care ii mai avea.

Nea Vasile era linistit pentru ca era convins ca o sa ii intre pensia. A mai dat si 600 de lei pentru un drum pana la Brasov ca sa il vada cei de la primarie ca nu mai are picioare, apoi la intoarcere si -a gasit o camera unde a platit 800 de lei. Nu mai avea nici un ban in buzunar, ajutorele primite de la prieteni si de la cei carora le reparase cate ceva prin casa s-au terminat dar nu si-a facut griji pentru ca stia ca ar trebui sa intre totusi macar o pensie.

L-am gasit in strada, dormea de o saptamana intr-o masina. Un om care a platit 38 de ani taxe. Dupa 3 luni de la formalitatile pt pensia de varsta si cea de handicap inca nu a primit nimic. De fapt a primit ceva: o instiintare ca mai trebuie sa mearga o data de la Bucuresti la Brasov pentru a fi vazut si de comisia medicala. De ce e nevoie de aceste drumuri? Pentru ca in Romania judetul verde cu picatzele e diferit de judetul verde cu dungi si nu se baga unul peste celalalt cu hartiile iar ultima adresa fixa a lui nea Vasile fiind acolo el apartine de cel cu picatele.

In Romania un om de 65 de ani trebuie sa astepte 3 luni pana la prima pensie si sa traiasca cu aer pana atunci.
In Romania un om fara picioare trebuie sa astepte 3 luni pana la pensia de boala si sa traiasca din nimic pana atunci.

Intr-un stat in care cetateanul conteaza aceste formalitati ar dura o zi sau s-ar face inaintea inceperii perioadei de plata.
Doamna de la salvare mi-a raspuns resemnata ca nu avem ce face caci suntem mici. I-am raspuns ca separat suntem mici dar ca cetateni noi toti impreuna nu ar mai trebui sa ne simtim mici.

Tancurile si ideologii sovietici care ne-au calarit acum 70 de ani au reusit sa ne schimbe: ne-au transformat in niste cetateni mici care nu mai cred in forta lor.
In plus ne-au invatat sa ii detestam pe cei mai inteligenti si mai buni dintre noi ca nu cumva sa ii punem sa ne conduca spre dezvoltare.
Nea Vasile nu merita astfel de zile pana la prima pensie. Nici un om nu merita astfel de zile. Poroineanu Laurentiu C