Klaus Iohannis, noi declarații de la Palatul Cotroceni: „Sunt decis să reconstruim sistemul sanitar”

Klaus Iohannis susţine miercuri seara, de la ora 17,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Iată principalele declarații ale președintelui.

   

Klaus Iohannis a declarat că, la discuţiile avute cu membri ai Guvernului şi cu specialişti, a fost prezentată o evaluare a reţelelor din secţiile de terapie intensivă. Președintelui i-a fost prezentată o analiză a defecţiunilor care pot apărea. De asemenea, Iohannis a solicitat o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru aparatura din spitale.

Klaus Iohannis, noi declarații de la Palatul Cotroceni
Iată principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis, miercuri seară, la Palatul Cotroceni

– Am abordat modul lor de întreținere al echipamentelor necesare în spitale şi reţelelor electrice aferente.
– La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, pentru a găsi cele mai bune rezolvări la aceste probleme
– Secțiile de terapie intensivă sunt suprasolicitate, din cauza cazurilor de Covid-19 pe care trebuie să le gestioneze.
– Fondurile pentru service și mentenanța aparatelor sunt reduse.

– Azi au fost identificate soluții concrete. În primul rând, e necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale (în special oxigen) și a rețelelor electrice.
– Se impune regândirea instrumentelor financiare pentru mentenanța sistemelor. Inginerii medicali trebuie implicați mai mult în partea aceasta.
– Traversăm o perioadă dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidență deficiențele neglijate ani de zile.
– Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat şi care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă şi deplin angajată în slujba binelui românilor, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a convocat din nou, pe parcursul zilei de miercuri, o şedinţă la Palatul Cotroceni. A fost o întrevedere privind evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

La întrunire au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, şeful DSU şi mai mulţi specialişti.

Încă de marţi, Klaus Iohannis a anunţat tema şedinţei, discuţiile fiind axate pe echipamentele necesare în spitale şi reţelele electrice aferente, toate aceste subiecte venind ca urmare a incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, care s-a soldat cu moartea a 10 pacienţi şi cu rănirea gravă a medicului erou care a încercat să-i salveze pe bolnavi.