Judecătorii au luat decizia acum. La câți ani de închisoare a fost condamnat Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu. A fost achitat pentru fals intelectual. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

   

Magistrații au amânat de trei ori luarea unei decizii în acest caz. Completul de trei judecători de la instanța supremă format din președintele Ștefan Pistol și judecătorii Geanina Arghir și Constantin Epure au dat, joi, prima decizie în dosarul în care liderul PSD Liviu Dragnea este judecat pentru fapte de corupție.

LIVE TEXT. Magistrații citesc sentința în dosarul lui Liviu Dragnea

UPDATE. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și a fost achitat pentru fals intelectual în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Alesu Floarea a fost condamnată la 1 un și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, la 5 luni pentru fals intelectual, cu interzicerea drepturilor civile.

Se contopesc pedepsele inculpatei Alesu Floarea și va executa pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care se adaugă un sport de 7 luni și 20 de zile. Se scade din pedeapsa finală perioada arestului preventiv și la domiciliu.

Miloș Rodica a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Miloș Rodica a fost condamnată în baza vechiului Cod penal și de procedură penală, fiind legea mai favorabilă.

Șefu Olguța a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și la 1 an de închisoare pentru fals intelectual. Se contopește și se aplică pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Marineci Ionel a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Pentru Marica Valentina Mirela s-a decis încetarea procesului pentru fals intelectual ca urmare a prescripției penale. A fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Pentru Bombonica Prodana s-a decis suspendarea procesului penal pentru abuz în serviciu și i-a fost aplicată o sancțiune administrativă de 1.000 de lei.

Balaban Constantin Claudiu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și 1 an pentru fals intelectual. Pedepsele au fost contopite și va fi executată pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Nicușor a fost condamnat la 3 luni de închisoare pentru fals intelectual și la 1 an de închisoare pentru abuz în serviciu. Va executa pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare.

Stoica Anisia a fost condamnată la 3 ani de închisoare și 1 an de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Va executa 1 an de închisoare cu suspendare.

Adriana Botorogeanu a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și la 1 an de închisoare pentru complicitate la fals intelectual. Va executa pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Toți inculpații sunt obligați la plata a 186.000 de lei, salarii încasate necuvenit. S-a constatat că din această sumă s-au plătit 34.399 de lei, de către Bombonica Prodana.

Sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea a fost amânată în 8 iunie, din nou de judecători, pentru data de 21 iunie.

Astfel cei trei judecători au amânat până la acest moment stabilirea unei decizii în acest caz de trei ori, respectiv din 15 mai în 29 mai, din 29 mai în 8 iunie iar din 8 iunie pentru joi.

Procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea, în timp ce liderul PSD a cerut să fie achitat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

DNA cere 7 ani şi 6 luni pentru Dragnea

Procurorul DNA a cerut condamnarea şefului PSD la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Magistratul DNA a spus în fața judecătorilor că valorile încălcate de protagoniștii acestui dosar și conduita acestora impune stabilirea unor pedepse cu executare în acest caz.

“Apreciem că în cazul tuturor legea veche este cea favorabilă. Mai ales în cazul celor cu câte două infracțiuni din cauza regulii concursului.

Privind activitatea acestora, noi credem că a fost în măsură să încalce regula instituției publice, iar aceștia au încălcat flagrant statutul funcționarului public, care e o lege primară.

Conduita, valorile încălcate, duc la cererea de executare în detenție a pedepsei închisorii”, a declarat procurorul DNA.

În ceea ce îl privește pe liderul PSD, procurorul DNA a cerut șapte ani de închisoare pentru faptele comise de Liviu Dragnea. Aceeași pedeapsă a fost cerută și pentru Alesu Floarea și Miloș Rodica.

“Orientați pedepsele spre mediu de șapte ani și șase luni pentru abuz și doi ani și jumătate mediul pentru fals”, a mai spus procurorul DNA.

Pentru ceilalți inculpați, procurorul DNA a cerut pedepse de trei ani și șase luni de închisoare.

“Pentru Adriana Botorogeanu, Mirela Chera, Ionel Marineci, având în vedere conduita acestora, de recunoaștere a faptelor, dar cu nuanțare, aplicați pedepse orientate către minimum de trei ani pentru abuz și minim pentru abuz de șase luni “.

Şeful PSD a cerut achitarea

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, în ultimul său cuvânt în faţa instanţei că nu a comis faptele de care e acuzat de DNA.

“Menţin declaraţiile de la şedinţa precedentă. Susţin cu toată tăria nevinovăţia. Afirm că nu am comis niciuna dintre presupusele fapte şi sunt de acord cu avocatul. În plus vreau să spun că sunt puţin pus pe gânduri (…). Mi-a amintit de întrebarea de ce Alesu face astfel de declaraţii. Eu sper să nu se ajungă acolo.

Muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile… Aaa, vă rog să mă achitaţi”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa completului de trei judecători.