Iohannis, îngrijorat din cauza analfabetismului funcțional: ”Douăzeci douăzeci, cum se mai spune”

Iohannis, îngrijorat din cauza analfabetismului funcțional

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nivelul ridicat al analfabetismul funcţional din România se reflectă inclusiv în ”înaltele sfere ale politicii româneşti”.

   

Șeful statului a avertizat că România se confruntă cu o problemă serioasă în ceea ce privește educația, în condițiile în care, în prezent, există un nivel de 42 % de analfabeți funcțional, adică persoane care știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg unii termeni.

“Sistemul educaţional trebuie să aibă capacitatea de a face o diferenţă reală în nivelul de cunoştinţe ale copiilor, nu doar să bifeze un număr de ani petrecuţi pe băncile şcolii. Aceasta este o lecţie care se aplică şi României, în condiţiile în care un studiu din 2016 ne avertizează că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcţional de 42 de procente care se reflectă foarte vizibil şi în înaltele sfere ale politicii româneşti”, a declarat Iohannis, la lansarea raportului “World Development Report 2018: Learning to Realize Education’s Promise”, care a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

Președintele a mai spus că efectele acestei situații se vede inclusiv în politica românească – făcând aluzie la gafele premierului Viorica Dăncilă.

”Drept rezultat, continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020 sau douăzeci douăzeci, cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii timpurie a școlii cu o cifră de peste 18 %.” – a spus președintele României.

În aprilie, premierul Viorica Dăncilă a ajuns ținta ironiilor pe Facebook, după ce a pronunțat greșit ”anul 2020”.