Intervenție chirurgicală neobișnuită: Medicii au înlăturat din stomacul unei adolescente un cheag de păr de 6 kg

În statul indian Jharkhand, medicii au scos din stomacul unei fete un cheag de păr cu o greutate de peste șase kilograme. Pacienta a fost diagnosticată cu o boală rară.

   

Sviti Kumari, în vârstă de 17 ani, se plângea de dureri abdominale și a fost internată în spital. Medicii i-au scos o bucată uriașă de păr din stomac. S-a dovedit că fata își mânca părul de mulți ani, iar acesta forma un cheag tot mai mare în stomac. Medicii care au efectuat operația susțin că în 40 de ani de practică, nu au văzut niciodată atât de mult păr adunat în stomac.

Pacienta a fost diagnosticată cu trichotilomanie. Această afecțiune rară determină o persoană să mănânce păr, care poate forma aglomerări în organele tractului gastro-intestinal. Fără asistență medicală în timp util, în cazuri deosebit de severe, boala duce la moarte.

Trichotilomania este o formă de tulburare mintală și se manifesta într-o dorință obsesivă de a-și scoate părul. În majoritatea cazurilor, acest lucru afectează zona capului și a feței, însă există cazuri, când persoana își smulge părul şi în alte locuri: pe piept, pe brațe și picioare, în regiunea axilară, pubiană, perianală.

Pacientul rupe părul cu propriile sale unghii, pensete şi alte dispozitive mecanice. Boala poate provoca pierderea completă a părului, deteriorarea pielii, infecția etc. Experții cred, că accesul apare adesea pe fondul stresului la persoanele dezechilibrate. Bărbații bolesc de două ori mai rar decât femeile.

Smulgerea părului este adesea precedată de o puternică tensiune și dorință emoțională. După ce a efectuat acest lucru, persoana simte o ușurarea și un sentiment de satisfacție. De obicei, pacientul efectuează procedura atunci când este singur, în timp ce se uită la televizor, citește o carte sau revistă, face o baie etc.

Această ocupație poate fi rezultatul stresului sau depresiei, o stare proastă, dar mulți pacienți își pot rupe părul, aflându-se într-o stare de tihnă absolută. Potrivit statisticilor, 10% dintre pacienți, după ce rup părul, îl mănâncă. Această patologie dureroasă se numește tricofagie și duce la formarea de cheaguri de păr în stomac și intestine, care este rezultatul înfundării lor și poate provoca moartea.

Există 4 tipuri de boli:

1. Formă pediatrică – cea mai des diagnosticată la vârsta 2 – 6 ani. Copilul își poate rupe părul chiar și prin somn. În cele mai multe cazuri starea bolnăvicioasă trece de la sine și nu necesită tratament special.
2. Forma adolescentă – se dezvoltă în adolescență, se desfășoară în mod cronic, este marcată de recidive constante pe fundalul nevrozelor, tulburărilor organice ale creierului.
3. Bidominal – maladia se manifestă prin două erupţii — în copilărie și adolescență.
4. Formă serioasă – afectează în cele mai multe cazuri femeile la maturitate, boala are formă cronică, cu recurente în mod constant.