Inima noastră este un mecanism uluitor: într-o zi şi o noapte, ea bate fără încetare, de aproape 100.000 de ori, trimițănd sângele să circule prin vase şi organe. Iar nouă ni se pare absolut firesc. Abia în momentul când ea iese din ritm, se poticneşte ori se opreşte, sau când avem senzaţia că pompează prea slab şi că începem să respirăm cu greutate, ne dăm seama că acest mușchi din centrul corpului nostru nu mai lucrează aşa cum trebuie.
În mod obişnuit, cauzele sunt căutate în exterior: alimentaţie cu grăsimi, băut, fumat, epuizare, moştenire genetică. Dar inima mai are o suferinţă prea puţin cercetată: sufletul. Inima este strâns legată de sentimente. Nu degeaba se spune că „ne-am luat o piatră de pe inimă” sau că „ne-a stat inima în loc”. Iar expresia „inimă zdrobită” nu reprezintă, aşa cum s-ar crede, o simplă metaforă. „Sindromul inimii zdrobite” este realmente o boală, descrisă şi acceptată ca atare în anii ’90. Simptomele ei clinice sunt identice cu cele ale unui infarct. Suferinţele sufleteşti afectează circulaţia sângelui şi provoacă decese cu cauză necunoscută. Inima, acest organ extrem de sensibil, funcționează ca un sistem de avertizare ce ne atrage atenția că în viaţa noastră există ceva care nu e în ordine. Avem multe lucruri de făcut, dacă dorim ca inimii noastre să-i meargă mai bine.
Avem nevoie de aer curat
Oricui i se pare logic că poluarea aerului afectează căile respiratorii şi plămânii. Însă mulţi nu conștientizează că şi inimii îi dăunează aerul încărcat cu pulberi fine şi gaze de eşapament. Particulele gaziforme declanşează inflamaţii de-a lungul căilor respiratorii, dar şi în anumite zone ale sistemului circulator. Un mare număr de studii ne arată că poluarea aerului accelerează procesul de îngustare a vaselor, începând cu cele coronariene, dar şi cu vasele din regiunea craniană şi cervicală. Are de suferit microcirculaţia de la nivelul creierului, al picioarelor, al diverselor organe. Nanoparticulele din aer măresc riscul de afecţiuni cardiovasculare. Un experiment realizat cu concursul a 15 participanţi nefumători a pus în evidenţă faptul că, după numai o oră de expunere la emisii de gaze provenite de la motoarele Diesel, se manifestă deja tulburări funcţionale la vasele de sânge.
Fără ţigări ne e mai bine
Fumatul nu este numai cancerigen. Nicotina, o adevărată otravă pentru organism, face inima să bată mai repede, îi măreşte necesarul de oxigen şi produce vasoconstricţie. Cine renunţă la fumat va trăi mai sănătos, în toate privinţele. Medicii au constatat că, după cinci ani de la ultima ţigară, riscul de infarct şi de accident vascular cerebral este redus la jumătate.
Mişcarea ne ţine pompa în funcţiune
Subsolicitarea motorie duce la supragreutate şi, totodată, favorizează ateroscleroza, diabetul, hipertensiunea, slăbirea memoriei şi stările depresive. Toate acestea aduc prejudicii inimii. Specialiştii ne recomandă să facem mişcare de mai multe ori pe săptămână, minimum câte 20 de minute, fără pauză. Sportul de rezistenţă, ca joggingul, înotul, mersul pe bicicletă, constituie o modalitate optimă de prevenire a afecţiunilor inimii. Utile sunt însă şi activităţile moderate, ca plimbările în pas alert. Cifra ideală: 10.000 de paşi pe zi.
Să menţinem echilibrul
Stresul personal şi profesional poate provoca hipertensiune şi aritmie cardiacă. Cine se simte mereu sub presiune şi are probleme cu somnul ar trebui să se întrebe: „Cum îmi gestionez eu solicitările vieţii de fiecare zi?”. O cale de redobândire a echilibrului este meditaţia. Cercetătorii de la Universitatea Calgary au descoperit că meditaţia nu induce doar calmul, ci şi regenerează până la nivel celular.
Liniştea ne dă forţă
Un studiu iniţiat de specialiştii germani a urmărit modul cum zgomotul influenţează sistemele imun şi circulator, la locuitorii marilor oraşe. Iată unul din rezultatele investigaţiilor: persoanele care avuseseră în timpul nopţii un nivel de zgomot de 55 de decibeli sau mai mult, la fereastra dormitorului, au primit tratament pentru hipertensiune de aproape două ori mai frecvent decât cele la care nivelul de zgomot nu atinsese 50 de decibeli. Aşadar, asiguraţi-vă liniştea în dormitor, eventual înlocuind ferestrele cu unele care să vă ofere protecţie fonică.
Inima stă cu noi la masă
Cum arată meniul dvs.? Abia în anii ’50, cercetătorii au ajuns la concluzia că s-ar putea să existe o legătură între alimentaţie şi afecţiunile cardiovasculare. De atunci şi până astăzi, nenumărate studii ne-au furnizat dovezi în acest sens. Inimii îi plac grăsimile nesaturate din uleiul de măsline sau de in şi acizii graşi Omega-3 din peştele de mare. Ea apreciază înainte de toate legumele, salatele, fructele, leguminoasele şi produsele din făină integrală.
Diabeticii se confruntă cu un risc mărit de infarct, deoarece boala lor favorizează depuneri pe pereţii vaselor de sânge. De asemenea, ei prezintă adesea valori crescute ale tensiunii şi colesterolului, ca şi un excedent de greutate corporală. Dacă vă aflaţi în această situaţie, adresaţi-vă unui nutriţionist, care vă poate elabora o dietă personalizată, cu cât mai puţină carne. Ba chiar deloc!
Ajutor de la farmacie
Un studiu clinic de dată recentă confirmă că arginina îmbunătăţeşte considerabil starea vaselor de sânge. Acest aminoacid devine şi mai eficient atunci când este asociat cu vitaminele din complexul B. * Extractele de păducel dilată vasele coronariene şi ameliorează funcţionarea miocardului. * Magneziul contribuie la normalizarea tensiunii arteriale şi, implicit, la sănătatea inimii. Ni-l putem administra sub forma suplimentelor nutriţionale, dar şi consumând unele alimente care îl conţin în cantităţi mari: nuci, banane şi fulgi de ovăz.
Abstinenţa digitală
O primă măsură care ar trebui luată este aceea de a vă asigura că nu veţi fi contactaţi la orice oră din zi şi din noapte. Căci cine trăieşte într-o stare de alarmă permanentă – chiar şi fără a conştientiza acest lucru – nu va reuşi niciodată să se deconecteze, pentru a se ocupa liniştit de treburile sale zilnice. Şi obiceiul de a trece mereu în revistă e-mail-urile vă distrage atenţia de la ceea ce aveţi de făcut. Mai curând sau mai târziu, aceste întreruperi repetate vă vor vicia atmosfera de lucru, dând naştere unor frustrări şi creând condiţii propice pentru sindromul burnout şi îmbolnăvirea inimii. Stabiliţi nişte intervale anume, în care urmează să vă citiţi poşta electronică.