În Romania sunt 8 peisaje unice pe Glob, dar putini le cunosc. Distribuie daca esti roman si te mandresti cu tara ta

Romania se poate mandri cu numeroase colturi de rai, unice in lume, care nu primesc multi vizitatori deoarece putini stiu de existenta lor.

   

1. Platoul Meledic, aflat pe teritoriul administrativ al comunelor buzoiene Lopatari si Manzalesti, face parte din Reteaua Natura 2000. Chiar in mijlocul acestei zone se afla Lacul Meledic (“Lacul fara fund”).

„Unic in lume, Lacul Meledic are aproape un hectar de luciu de apa dulce, in ciuda faptului ca este asezat pe un masiv de sare. In subteranul acestuia se afla Pestera Sase Iezi (n.r.- Pestera 6S Manzalesti)”, prezinta site-ul Centrului de Informare Turistica Buzau.


2. Pestera Topolnita, a doua ca marime din Romania si a 17-a din lume, se afla la cca. 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin. Este opera raului Topolnita si a paraielor Gaurinti si Ponorat. Aici sunt forme carstice unice si extrem de spectaculoase, printre care si “Padurea cu lumanari” si “Lacul de clestar”.

3. Podul lui Dumnezeu, din comuna Ponoarele, judetul Mehedinti, a luat nastere in urma prabusirii tavanului Pesterii Ponoarele. Acesta este singurul pod natural din lume deschis traficului.


4. Parcul Natural Portile de Fier este considerat un autentic muzeu geologic in aer liber, patrimoniul stiintific fiind unic la nivel mondial. Aici se afla rezervatie naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici.

5. Satul Rimetea, din judetul Alba, a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Deoarece versantii abrupti inconjoara satul, ei dau impresia ca aici soarele rasare de doua ori pe zi, dupa cum spun localnicii.

6. Lacul de acumulare Vida, din apropierea localitatii bihorene Luncasprie, comuna Dobresti este supranumit “Paradisul de smarald”.

In mijlocul lacului exista un “vartej” spectaculos care este, de fapt, un deversor de tip palnie, unic in lume, construit pentru evacuarea apei, atunci cand ploua abundent.

7. Pestera Closani, declarata monument al naturii inca de acum 61 de ani, se afla in satul Closani, din comuna gorjeana Pades.

„A fost considerata, la momentul respectiv, cea mai importanta descoperire speologica nationala, de-a lungul anilor geospeologii romani demonstrand ca in ea sunt forme de concretionare unice chiar si pentru speologia mondiala. Nu stii ce sa admiri mai intai”, nota Gabriel Diaconu, de la Institutul de Speologie “Emil Racovita.

8. Lacul Albastru, aflat la poalele Muntilor Gutai, la cativa kilometri de Baia Sprie, in judetul Maramures, este unic in lume, schimbandu-si culoarea in functie de anotimp si de lumina soarelui. Primavara, lacul are culorile albastru deschis si albastru inchis. In timpul verii, acesta devine verde inchis, ba mai mult, uneori are reflexe de smarald. Toamna, Lacul Albastru devine verde inchis si, uneori, chiar maro.