În Catedrala Mântuirii Neamului din București s-a arătat un înger de 13 metri. Insight în cel mai spectaculos șantier din România și din lume

Ați văzut vreodată un înger de aproape, atât de aproape încât să vreți să vorbiți cu el? Ca să vezi un înger față în față, ca să-i admiri aripa lungă de 10 metri trebuie să urci mult, mult pe schele și să ajungi în acel moment al zilei în care lumina inundă bolta altarului. Apoi, trebuie să înțelegi cum a fost făcut îngerul uriaș, cine l-a creat, din ce substanță, cu ce materiale, de ce și pentru cine.

   

Tehnica mozaicului datează de dinainte de Hristos și a renăscut în România prin proiectul Catedralei Naționale. Puțini sunt cei care au acces pe șantierul construcției, un șantier gigant pentru o clădire monumentală. B365.ro va prezintă astăzi oamenii care fac îngeri din pietricele colorate, insight într-o lume pe cât de luminoasă, pe atât de nestiută.

Ați văzut vreodată un înger de aproape? Și nu unul mititel, cum avem fiecare pe umeri, unul rău și altul bun, unul care ne învață să facem lucruri bune, și celălalt, cel căzut, care ne îndeamnă numai la răutăți, de care oricum o să ne pară rau intr-o zi, mai incolo când imbătrânim. Nu un astfel de înger, banal. Nu un înger la purtător. Ci unul uriaș, înalt cât o clădire, cu aripi făcute din mozaic adus special de la Veneția, de culoare verde, turcoaz, albastru, pe fond din foița de aur, ca-n vise. Eu l-am văzut cum se înalța printre schele, m-am urcat acolo ca să vă spun povestea aceasta.


“Televiziunea seamănă cu arta mozaicului, pixeli versus pietricele colorate”
“Televiziunea seamănă cu arta mozaicului, dacă la televizor avem pixeli pe care nu îi vedem cu ochiul liber, la fel se întâmplă și cu mozaicul. E un efect optic, de la distanță nu percepem pietricelele din mozaic, dar în ansamblu este altceva, este minunat”, spune Daniel Codrescu, pictorul iconar care coordonează lucrările de pictură în mozaic de la Catedrala Mântuirii Neamului. Nu este preot. Este pictor. A fost ales să se ocupe de cea mai importantă parte din proiectul catedralei, cea vizuală. De imaginile care fac legătura între cer și persoană, pentru că omul când intră într-o biserică, moschee sau sinagogă, la început vede și abia după aceea aude.

Daniel Codrescu a studiat la Institutul de Artă și Restaurare “Palazzo Spinelli” din Florența și a lucrat pe cele mai importante șantiere de pictură și restaurare din Florența, Sudul Franței, Bucovina și București. A terminat UNARTE și are o specializare în restaurarea operelor de artă. “Arta mozaicului este o meserie care se învață de la un maestru, este o relație de tip discipol-maestru” spune Daniel. Maestrul său a fost tatăl său, Marcel Codrescu, iar Daniel a copilărit jucându-se cu pietricele colorate. Din piatră sau din sticlă, ca la lego.


Daniel Codrescu a învățat meserie de la tatăl sau care, la rândul sau, a învățat de la părintele Sofian Boghiu
“Tatăl meu a fost ucenicul părintelui Sofian și a lucrat cu dânsul în niște vremuri foarte grele, in comunism. Părintele Sofian a lucrat mult în străinătate, în Liban, la Mănăstirea Deir-el Harf, în Siria, Israel și Cipru, a văzut ce înseamnă mozaicul, a văzut adevărata forță pe care o are mozaicul în istoria Bizanțului și în istoria ortodoxiei și atunci s-a întors în România și a încurajat tinerii care știau să lucreze în tehnica asta și le-a tot dat de lucru, la Mănăstirea Antim, de exemplu. Am crescut cu pietricelele, tata le făcea în casă, și de mic veneam de la școală și mă uităm să văd ce-a mai făcut, eram foarte curios” îmi spune Daniel Codrescu, sus, lângă bolta altarului.

La mantia Maicii Domnului, înaltă de 15 metri, s-au folosit pietricele în 9 nuanțe de roșu
50 de specialisti în mozaic conduși de pictorul Daniel Codrescu lucrează din greu la Catedrală. Iți trebuie multă rabdare, multa migală. Sunt absolvenți ai Universității de Arte din București sau ai secției de Artă Sacră de la Facultatea de Teologie “Justinian Patriarhul”. Pleacă de la un desen bun și ajung la o pictură pe care se montează tesserele de mozaic aduse special de la Veneția. 50 de oameni folosesc aproape 16 kilograme de mozaic pe metru pătrat. Tesserele din piatră, adică pietricelele, se folosesc la fundaluri, iar cele din sticlă la personaje. Pentru fiecare sfânt se face o comandă specială in Italia, de exemplu, la Mantia Maicii Domnului s-au folosit tessere în nouă nuanțe de roșu.

Mozaic venețian pentru eternitate in Bucuresti
“Culorile mozaicului? Sunt culorile care exprimă această lumina, acest contrast, ele trăiesc împreună că într-o simfonie și creează o bucurie a ochiului și a sufletului și cumva te pune într-o comuniune cu sfinții, că de fapt asta este mesajul, asta e intenția”, mărturisește Daniel Codrescu.