”Îmi spune că nu ştiu să îl excit, să îl fac să simtă momentul, deși fac tot ce-mi cere el”

Dragă Adela,
De câţiva ani, de când sunt cu soţul meu, nu prea ştiu dacă fac bine sau greşesc. La început, el a fost, părerea mea, satisfăcut de relaţia noastră sexuală. Apoi, au venit zile în care îmi spunea că e prea monotonie şi că nu ştiu să îl excit, să îl fac să simtă momentul. Eu nu făceam unele lucruri deoarece nu le-am făcut şi nu prea eram de acord să le fac, deoarece credeam că nu e bine. Într-un sfârşit, am acceptat să fac ceea ce credea el că se face în orice relaţie, să nu mai fie monotonie şi să simtă că este satisfăcut.

În unele momente nu ajunge la… final deoarece spune că nu sunt în stare să îl fac să ajungă acolo şi că se va duce la alta dacă eu nu sunt în stare şi sunt prea scârboasă ca să accept să fac chiar orice lucru… când e vorba despre sex. De multe ori, mă întreb dacă fac bine cum vrea el, dacă îi place şi dacă nu cumva se duce şi la alta… altele, precum a spus. Şi dau înapoi sau nu vreau să fac acele chestii. Stau un pic cu teamă de câte ori vrem să facem dragoste. Dacă îi place, dacă nu îi place dacă reuşesc să îl duc până la final. De multe ori se întâmplă să nu îl duc. Dar nu pot să îmi dau seama dece, căci fac ce zice el că trebuie făcut şi tot degeaba. Ce pot face în legătură cu asta? Va mulţumesc!

Adela răspunde:

Draga mea,
Am o singură întrebare: de ce, în relația voastră, se vorbește numai de satisfacția lui, nu și de a ta? Te-a întrebat și pe tine vreodată dacă îți place, dacă te simți bine? Într-un cuplu, ambii parteneri trebuie să fie satisfăcuți, că nu mai suntem în evul mediu, când femeia era un fel de sclavă a bărbatului! El te amenință că se duce la altele, dar și tu ai putea, foarte bine, să găsești pe altcineva, care să se poarte cu tine așa cum meriți. Din păcate, la cum îl descrii, e puțin probabil să înțeleagă asemenea lucruri și probabil că, dacă te-ai apuca să emiți pretenții, ar deveni violent, cel puțin în vorbe dacă nu și în gesturi. Depinde numai de tine până unde accepți egoismul lui. Dacă tu consideri că el e singurul bărbat pe lume, iar tu nu ai altă misiune în viață decât să-l satisfaci pe el, asta e. Faci tot ce poți și știi că i-ar fi pe plac. Dacă, însă, îți dai seama că ești și tu o ființă cu drepturi depline, începi să ți le ceri. Spre exemplu, el e în stare să-ți provoace un orgasm? Poți să-i spui că, în alte cupluri, oamenii se iubesc și contează ca amândoi să fie fericiți și mulțumiți. El de ce se gândește numai la el? Asta înseamnă egoism și lipsă de iubire și respect. Dacă nu e în stare să te iubească și să te respecte, n-are decât să se ducă la altele, care acceptă să fie înjosite în acest fel. Un băbat care se pricepe cât de cât în arta amorului știe cum să facă să vibreze o femeie, și chiar îi place. Dacă el nu e în stare de așa ceva, să nu dea vina pe tine.