Imagini şocante la morga Spitalului Horezu: „Sunt morţii ca la abator, pe jos” VIDEO

Imagini revoltătoare au apărut în mediul online din morga Spitalului suport Covid din Horezu, judeţul Vâlcea, unde morţii sunt ţinuţi pe jos sau pe mese, cu sau fără sicrie. Potrivit aceloraşi imagini, în incintă nu există personal şi domneşte mizeria. Filmarea a fost postată pe You Tube de familia unei persoane decedate din cauza COVID – 19.

Rudele unei persoane decedate au fost şocate de ceea ce au văzut în morga unităţii spitaliceşti vâlcene: morţi puşi pe mese şi pe jos, în saci negri, doar o parte în sicrie, haos, mizerie, nimeni care să îţi spună cum să procedezi corect, ce ai de făcut, motiv pentru care au decis să imortalizeze imaginile. „Sunt morţii ca la abator, pe jos”, se aude în fundal vocea unui bărbat.

Telefonul cu care se filmează este preluat de o femeie echipată în halat de protecţie care explică: „Spitalele din România. Spitalul din Horezu – morga. Aici trebuie să vină însoţitorul, să-şi ridice de la morgă decedatul. Nimeni nu este în această morgă. Uitaţi-vă ce condiţii, ce mizerie şi în ce hal putem să ne ridicăm decedaţii de la morgă. Ia uitaţi: lipsă personal! Deci, nu-i nimeni aici!”.

Apoi arată spre un registru: „Ce să fac? Să scriu în caietul ăsta? Nici nu ştiu ce să fac. Că am luat decedatul… că nu l-am luat… Cine scrie oare în caietul ăsta? Cum este posibil aşa ceva?”, mai spune femeia.


Situaţie „excepţională”: patru morţi
Potrivit Mediafax, managerul Spitalului Horezu, dr. Constantin Popescu, a recunoscut că imaginile sunt reale, menţionând că este vorba despre o „situaţie excepţională” care s-a petrecut vineri, 4 decembrie, când au fost mai mulţi decedaţi decât de obicei: patru, în 24 de ore. Managerul a recunoscut că morga nu are angajaţi, iar rudele sunt îndrumate de către portar de unde să-şi identifice şi să-şi ridice morţii. Tot portarul le distribuie echipamente de protecţie. Despre sacii cu mizerie, acelaşi manager susţine că aceştia conţin obiectele care au aparţinut persoanelor decedate şi pe care rudele nu le mai iau, cel mai probabil pentru că nu cunosc acest amănunt.

Din informaţiile „Adevărul”, situaţia nu este una singulară. De când Spitalul Horezu a devenit unitate suport COVID, mai multe persoane ne-au adus la cunoştinţă că oricine poate intra în morgă, că nu există personal care să îi îndrume, iar aparţinătorii sau reprezentanţii firmelor de pompe funebre sunt cei nevoiţi să identifice şi să ridice cadavrele.