Imagini rare cu Titanicul, uimitorul pachebot care s-a scufundat în Oceanul Atlantic

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume, în momentul plecării sale în călătoria inaugurală, din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. Acesta măsura 269,1 metri lungime, avea o lățime de 28 metri și cântărea 46,328 tone, iar înălțimea de la punctul de plutire până la puntea principală era de 18 metri.

   

În data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanic s-a ciocnit cu un aisberg şi la ora 02:30 a dimineţii zilei de 15 aprilie, vaporul s-a rupt în două, pe mijloc, și s-a scufundat în Oceanul Atlantic, la aproape 1.600 kilometri distanță de destinația finală.

În urma naufragiului, au murit 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord. Acesta a fost unul din cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istoria lumii şi poveştile nespuse ale Titanicului încă mai ies la suprafaţă şi astăzi.

Cea mai interesantă istorisire despre Titanic are în prim plan previziunea sumbră a lui William T. Stead – un jurnalist celebru, care în anul 1886, a scris o poveste fictivă despre un vapor poştal care s-a scufundat în Oceanul Atlantic, în urma unei coliziuni, iar cei mai mulţi pasageri s-au înecat, din lipsa bărcilor de salvare.

William T. Stead își dorea ca prin intermediul scrierii sale să atragă atenţia asupra legislaţiei nautice lacunare, care nu solicita navelor să aibă suficient de multe bărci de salvare, astfel încât să poată fi salvaţi toţi oamenii de la bord, în cazul unui accident. Stead a scris în anul 1892 un material asemănător celui din 1886, referindu-se la un vapor al companiei White Star Line, Majestic. Într-un capilol al acestei povești, se precizează că nava traversează Atlanticul, încărcată cu turişti: „S-a auzit un sunet, ca şi cum vaporul s-ar fi lovit de gheaţă şi s-ar fi cutremurat tot.

Pasagerii s-au adăpostit unde au putut pe punte. Era o vreme rece. La fiecare 30 de secunde se auzea fluierul de ceaţă. Din cauza zgomotului infernal, oamenii nu mai puteau vorbi unii cu alţii. Apoi unul dintre ei a strigat: „Aisberg la tribord!”. 20 de ani mai târziu, Stead şi-a pierdut viaţa pe Titanic. Vaporul uriaş avea doar 20 de bărci de salvare, suficiente pentru jumătate dintre pasageri.

Despre Titanic s-au spus și încă se spun multe, chiar dacă de la devastatorul accident au trecut 105 ani.

Mai jos puteți vedea câteva imagini rare care prezintă Titanicul, magnificul vas care s-a scufundat în mijlocul Oceanului Atlantic.

Titanicul în construcție, Belfast, 31 mai 1911


Nava, gata să fie lansată la apă

Pagini: 1 2