Himera umana: Cum a facut un copil un om care nu a existat

Himera umana poate parea un termen fantezist, inventat pentru filmele horror sau sf, insa exista cel putin un caz in care are un inteles concret.

   

Stim ca testele de paternintate pot oferi unele suprize mai putin placute. Dar cazul unei familii din Washington este atat de bizar, incat sansele ca el sa se repete sunt aproape zero.

Dupa ce au urmat tratamente de fertilitate pentru conceperea unui copil, cei doi parinti au fost socati cand au aflat ca fiul rezultat nu este al tatalui care si-a donat materialul genetic.

Dupa doua teste de paternitate, a rezultat ca tatal si fiul aveau in comun doar circa 10% din ADN.

Practic, tatal copilului era de fapt unchiul sau. Dar barbatul nu avea niciun frate. Cel putin nu unul de care sa stie el.


Atunci parintii s-au gandit ca este vina clinicii de fertilitate. Au crezut ca medicii au inseminat mama cu sperma altui barbat, care, din intamplare, putea fi yb frate ratacit de-al sotului. Dar care erau sansele?

Cei doi parinti au angajat un avocat, care a inceput cercetarile. Avocatul le-a sugerat celor doi sa efectueze un test genetic mai amanuntit. Din nou, rezultatul a confirmat ca barbatul si fiul sau aveau o legatura de rudenie de doar 25%.

Cum a aparut „himera umana”?
In urma unor analize complexe si a unor legaturi facute de specialisti, a rezultat ca ADN-ul din materialul genetic al barbatului era in proportie de 90% al sau, iar in proportie de 10% al fratelui sau geaman, care nu s-a nascut niciodata.

Asadar, era vorba despre sindromul geamanului disparut.

Geamanul disparut era un fetus dintr-o sarcina multigemelara, care moara in uter si este apoi partial sau complet absorbit de catre mama sau frate. In cazul de fata, catre frate.

Aceste cazuri sunt extrem de rare, dar au loc in special la sarcinile cu inseminare in vitro.

Ceea ce face cazul acestui barbat cu adevarat special este faptul ca celulele absorbite din organismul geamanului disparut au devenit materialul genetic care a adus pe lume o alta fiinta.

Asadar, un om care nu s-a nascut niciodata a reusit sa aduca pe lume un copil.