Fiscul vrea să știe câți bani câștigă românii în străinătate. Cum îi somează și ce trebuie să facă aceștia

Lovitură crâncenă pentru toţi românii care muncesc în străinătate. În goana după bani, fiscul îi somează să-şi declare câştigurile, altfel îi ameninţă cu amenzi.

   

Cele 5 milioane de români contribuie din afara graniţelor la economia ţării. Numai anul trecut au trimis în ţară 5 miliarde de dolari.
Avem cea mai mare diaspora din Uniunea Europeana. Statisticile arata ca 1 din 5 romani apti de munca locuiesc intr-un stat membru, asta desi media la nivel europeana este de 3,8 la suta. Harta diasporei arata ca 2 milioane de romani muncesc in Italia si Spania, 600.000 in Germania si cate 500.000 in Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii.

Asa ca ANAF-ul ii someaza pe toti sa depuna un chestionar pentru a se cunoaste exact rezidenta fiscala si pentru a evita platirea dubla a taxelor si impozitelor, atat in tara natala, cat si in tara unde presteaza servicii.

Exista insa si exceptii de la completarea acestei declaratii. Cei mai multi dintre romani considera ca e o masura absurda si timp pierdut deplasarea la sediile fiscului. Printre ei, si Sabin, un roman plecat din 2012 peste hotare, care lucreaza ca sofer in Danemarca. Castiga 2.000 de euro net pe luna, bani din care mai si pune de o parte.

ANAF-ul nu are capacitatea tehnica de a monitoriza veniturile din strainatate ale romanilor. Insa, daca sunt prinsi, contribuabilii risca amenzi infime, cuprinse intre 50 si 100 de lei.