Ferdinand Cheval, poștașul care și-a petrecut 33 de ani construind un palat cu pietre adunate de pe drum

Ferdinand Cheval s-a născut într-o micuță comună franceză din departamentul Drome, într-o familie săracă de țărani. A renunțat la școală la vârsta de 13 ani și a devenit ucenicul unui brutar.

   

După anii de ucenicie, a devenit poștaș în Hauterives. În acel moment, un accident benefic a dus la crearea a ceva atât de ieșit din comun, încât l-a pus pe gânduri până și pe Pablo Picasso.

Opera lui Cheval este considerată un exemplu remarcabil de arhitectură și artă naivă, adică artă creată de cineva care este lipsit de educație formală în domeniu. Un bun exemplu ar fi arta pictorului postimpresionist Henri Rousseau.

Te invităm să descoperi câteva amănunte impresionante despre Ferdinand Cheval și opera sa făcută din dragoste, botezată Palais Ideal („Palatul Ideal”).

Începutul: Ferdinand Cheval se împiedică de o piatră

În aprilie 1879, în timp ce își făcea rondul, Ferdinand Cheval, în vârstă de 43 de ani, s-a împiedicat de o piatră cu aspect ciudat și aproape că a căzut. A băgat piatra în buzunar și, când s-a întors a doua zi, a găsit în același loc mai multe pietre, care i-au părut și mai interesante.

Inspirația l-a lovit când a văzut pietrele. Așa că, în fiecare zi, în timp ce își făcea rondul de 29 de kilometri, Cheval aduna pietre, le băga în buzunar și le ducea acasă.


Timp de 33 de ani, a continuat să adune pietre. Acasă, pe timpul nopții, a construit opera sa, Palais Ideal, la lumina unei lămpi cu ulei. Asta, în pofida faptului că vecinii îl ridiculizau și îl criticau.

Primii 20 de ani și i-a petrecut construind pereții și sculpturile exterioare, lipind pietrele între ele cu calcar, ciment și mortar.

În 1896, Cheval avea 60 de ani și era deja pensionat. A început un al doilea proiect, lângă palat, cu ajutorul unui zidar. A numit proiectul Alicius Villa și l-a dedicat fiicei sale.


În 1912, Cheval terminase deja palatul. În acel moment, o altă tragedie l-a lovit din plin: moartea fiului său, Cyril. Doi ani mai târziu, i-a murit și soția.

Cheval s-a bucurat de recunoaștere pentru palatul său din partea unor personalități eminente, cum ar fi scriitorul și fondatorul suprarealismului, Andre Breton, pictorul spaniol Pablo Picasso, artistul german Max Ernst (care a creat un colaj numit Cheval Poștașul, în 1932) și scriitoarea americană Anais Nin.

Cheval și-a dorit să fie îngropat în Palais Ideal atunci când avea să moară, însă această permisiune nu i-a fost acordată.

Așa că, și-a petrecut următorii opt ani construind un mausoleu pentru el însuși, numit Mormântul Tăcerii și al Odihnei Fără de Sfârșit. Construcția este situată în cimitirul din Hauterives și a fost terminată în 1922.

Cheval a murit pe 12 august 1924, la vârsta de 88 de ani, și a fost îngropat în mausoleul pe care îl construise cu acest scop.

Palais Ideal a lui Ferdinand Cheval a fost declarat obiectiv cultural în 1969, de către Andre Malraux, ministrul culturii. Mormântul lui Cheval și Alicius Villa sunt, de asemenea, considerate monumente istorice.