Felicitări! România a câştigat Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

După ce s-a clasat de două ori consecutiv pe locul 2 la Campionatul European, în 2016 şi 2017, Team Romania reuşeşte să cucerească titlul european, chiar la Bucureşti. Medalia de argint a revenit echipei Italiei, iar pe ultima treaptă a podiumului s-a poziţionat Team Austria. Clasamentul complet al competiţiei poate fi consultat pe site-ul ecsc.eu.

   

Între 9 şi 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, a avut loc cea de-a şasea ediţie a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susţinut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în premieră de România, prin intermediul CERT-RO, ANSSI şi Centrul Naţional Cyberint din cadrul SRI, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru etapa finală a ECSC2019 de la Bucureşti, coordonator tehnic al competiţiei a fost Bitsentinel, care, împreună cu certSIGN, a creat challenge-urile pentru această ediţie. De asemenea, antrenor al echipei României a fost desemnat Ioan Constantin, de la Orange România. Partenerii din organizarea ECSC 2019 au asigurat totodată premiile acordate echipelor clasate pe primele 3 locuri.

Competiţia face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE) şi a adus laolaltă aproximativ 200 de pasionaţi de cybersecurity sub 25 de ani, din 20 de ţări (state membre ale UE sau EFTA), pentru a-şi dovedi abilităţile în domenii precum securitate web şi mobilă, puzzle-uri crypto, inginerie inversă, forensic, programare, securitate Linux/Windows/macOS, securitate dispozitive mobile/IoT, escape room sau chiar public speaking.

Pe lângă provocările tehnice, membrii din cadrul fiecărei echipe participante au susţinut prezentări inspirate din puzzle-urile primite în cadrul competiţiei, în faţa unui juriu compus din cinci experţi în domeniul securităţii cibernetice. Notarea acestor prezentări s-a regăsit în punctajul final al fiecărei echipe.

Cu fiecare ediţie, evenimentul creşte ca dimensiune şi maturitate. La ECSC 2019 au participat în premieră echipele Olandei, Portugaliei şi Luxemburgului, iar pentru ECSC 2020 se ia în calcul participarea unor echipe invitate, din afara Europei.

Ţările care au aliniat echipe la startul competiţiei de la Bucureşti au fost: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, două ţări – Finlanda şi Malta – au fost prezente pe post de observatori ai competiţiei.

Campionatul European de Securitate Cibernetică este deopotrivă o oportunitate de cooperare între mediul public şi cel privat. Atât competiţia organizată la nivel naţional, care a presupus 3 etape de preselecţie a lotului care urma să reprezinte România (faza online şi alte 2 bootcamp-uri), precum şi faza finală a ECSC 2019, au fost susţinute şi sponsorizate de către Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Microsoft, CISCO, Palo Alto, eMAG, Clico, Cybertas, precum şi de partenerii media Agerpres şi Digi24.

Peste 300 de tineri s-au înscris pentru a face parte din Team Romania, la faza iniţială de preselecţie, care s-a desfăşurat online, între 6 şi 7 aprilie. În urma acestei probe, 36 de tineri au intrat în primul bootcamp de pregătire, desfăşurat în luna iulie, la Bran.

Ulterior, pentru cel de-al doilea bootcamp, din luna septembrie, au rămas cei mai buni 15 tineri, din care s-a stabilit actuala componenţă a Team Romania: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată.

Campionatul European de Securitate Cibernetică de anul viitor va avea loc la Viena. În acelaşi timp, calendarul ECSC mai cuprinde organizarea concursului în Cehia, la Praga – în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023).