Familia de poliţişti care a întârziat căutarea Alexandrei cu 14 ore. Unul dintre cele mai influente cupluri de poliţişti din judeţul Olt a compromis salvarea Alexandrei. Cum au fugit de răspundere cei doi

Ancheta internă demarată de IGPR în privinţa modului în care s-a acţionat pentru găsirea Alexandrei Măceşanu indică nereguli grave în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cazul Violetei şi al lui Nicolae Mirea, unul dintre cele mai influente cupluri de poliţişti din judeţul Olt.

   

Potrivit informaţiilor furnizate de oameni implicaţi în ancheta internă, şeful de post din comuna Dobrosloveni a informat-o pe Violeta Mirea încă din seara zilei de 24 iulie despre dispariţia Alexandrei Măceşanu. S-a întâmplat în jurul orei 20.30, atunci când tatăl adolescentei l-a contactat pe agentul-şef principal din Dobrosloveni, Vasile Marin.

În mod normal, căutarea fetei ar fi trebuit să înceapă de îndată, conform procedurilor valabile inclusiv la nivelul Poliţiei Române. Cu toate acestea, Violeta Marin i-a ordonat şefului de post Vasile Marin să-l trimită pe tatăl Alexandrei Măceşanu acasă şi să-i recomande să vină a doua zi dimineaţa la postul din Dobrosloveni pentru a depune o plângere. Astfel, speţa s-a înregistrat oficial pe 25 iulie, la ora 10.30, iar Poliţia a început formal căutările fetei în dimineaţa zilei de 25 iulie, cu puţin timp înainte ca Alexandra să reuşească să sune la 112.

Comisarul-şef Violeta Marin conduce din 2014 Secţia 2 Poliţie Rurală Osica de Sus. Este una dintre cele mai influente funcţii de conducere din Poliţia Olt, pentru că acestei secţii îi sunt arondate alte opt posturi comunale din judeţ: Cezieni, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Fălcoiu, Fărcaşele, Osica de Jos, Osica de Sus. Dispoziţia Violetei Marin, în calitate de superior ierarhic a şefului de post din Dobrosloveni, a însemnat pierderea a peste 14 ore vitale pentru căutarea Alexandrei.

Pe de altă parte, Violeta Marin locuieşte în aceeaşi casă Nicolae Mirea, fostul şef al Poliţiei Municipiului Caracal, ieşit la pensie printr-o dispoziţie din 5 august, după ce a condus iniţial căutările fetei. Dorinţa lui Nicolae Mirea de a ajunge şef la Poliţia Caracal l-a făcut să divorţeze în ianuarie 2018 de soţia Violeta, cu care era căsătorit de peste 30 de ani şi au împreună doi copii majori. Motivul a fost că, pentru a putea participa la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea nu se putea afla în relaţia de subordonare cu soţia sa.

Nicolae şi Violeta Mirea au în jur de 50 de ani. Ambii s-au pensionat din Poliţie, la câteva zile după scandalul izbucnit la Caracal. Plecarea lui Nicolae Mirea a fost certificată printr-o dispoziţie din 5 august 2019, iar Violeta Mirea ajunge oficial pensionară pe 19 august. Cei doi ar urma să încaseze, fiecare în parte, un venit lunar cifrat la aproximativ 12.000 de lei.