„Dragi” conducători, sunteți idioți? De ce nu se procedează așa în toată țara? La Spitalul din Găești s-a putut vaccina anti-Covid oricine.

Centrul de vaccinare de la Spitalul din Găeşti face imunizarea după propriile reguli. Deşi suntem în prima etapă a vaccinării, când ar trebui să primească vaccin numai cadrele medicale, la Găeşti se imunizează cine vrea. Managerul spitalului spune că refuză să arunce dozele de ser neutilizate și a decis să vaccineze pe oricine dorește, indiferent de vârstă sau de gradul de risc. De altfel, a și făcut un anunț pe pagina de Facebook în acest sens.

   

„A fost deschis azi si centrul de vaccinare din spitalul Gaesti. Administram vaccinul anticovid oricarei persoane care se prezinta voluntar la centru”, a scris Laurențiu Belușică pe Facebook.

Vaccinul scos de la -80 de grade Celsius poate fi păstrat 5 zile în frigider normal și 5 ore, după ce a fost scos din frigider. Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri. Potrivit Realitatea Plus, la Spitalul Găești sunt și medici care nu vor să se vaccineze și, ca să nu fie aruncat serul, se vaccinează la liber. Aceeași sursă spune că au fost o situație în care s-a prezentat pentru vaccinare doar una din cele 5 persoane vaccinate.


„Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze și decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Ăsta e raționamentul pentru că, după ce i-ai făcut diluția, se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una și ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză și e păcat de ele, și atunci am zis că le fac la cine dorește să se vaccineze”, a declarat Laurențiu Belușică, manager Spitalul Găești.

Întrebat ce categorie de persoane beneficiază de respectivele doze, Lucian Belușică a confirmat că e vorba de bătrâni: „Avem listă de așteptare, îi chemăm, vin imediat, îi vaccinăm”.

În privința cadrul legal pentru aceste vaccinări, managerul a spus: „În teorie, pe etapă asta avem doar cadrele medicale, strict. Eu, Belușică Laurențiu, nu vreau să le arunc. Uite, nu vreau. Da? Să vină să mă ia pe sus SRI, cine vor ei!”, a declarat managerul spitalului din Găești pentru Realitatea Plus.

Reacția lui Gheorghiță la decizia centrului din Găești de a primi pe oricine vrea să se vaccineze: „Nu este o tragedie”
„Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie, până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile – și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevedede strategia – pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă – acest lucru este un alt aspect care va fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

Întrebat dacă urmează să fie date sancțiuni în acest caz, Gheorghiță a răspuns: „Strategia de vaccinare prevede doar modalitățile și liniile directoare după care implementăm campania de vaccinare. Acest aspect intră în sarcina Ministerului Sănătății. Probabil că se vor efectua evaluări și se va decide în consecință, nu aș putea să vă spun”.

„E important să se asigure acestor persoane și doza de rapel”, a adăugat medicul.

Gheorghiță și Adriana Pistol, șefa INSP, au precizat că din pste 64.000 de doze de vaccin distribuite în țară s-au irosit până acum sub 100 de doze.

„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că sunt vaccinuri multidoză și au o stabilitate limitată”, a spus el.