Doar un sfert dintre ofiterii aflati in functii de conducere au absolvit Academia de Politie. Cei mai multi sefi din politie au absolvut Teologia si Istoria

La ora actuală, în structurile Poliției Române sunt 15.000 de agenți care au terminat o facultate, cei mai mulți Dreptul, și foarte puțini dintre aceștia au reușit să intre în rândul ofițerilor. Și asta pentru că cei aflați la conducerea Ministerului de Interne de-a lungul ultimilor ani au preferat să-i transforme peste noapte în ofițeri de poliție pe angajații proveniți din sursă externă, ajungându-se, astfel, la o situație absurdă. ”Agenții de poliție au făcut facultatea ca să obțină procentul de 25% spor la salariu pentru studii superioare. Când au terminat ei facultatea nu exista această posibilitate de trecere în corpul ofițerilor.

   

S-a ajuns la modificarea legii, pentru că au ieșit foarte mulți ofițeri la pensie și Academia de Poliție nu făcea față, ajungându-se ca ofițerii să fie angajați din surse externe. Este mai bine să luăm ofițeri din rândul agenților, decât să luăm ofițeri din sursă externă. Acum este o situație de avarie, ca și încadrarea din sursă externă. Normalitatea este să fie ofițeri care au absolvit Academia de Poliție, pentru că acolo se învață trei ani. În toate instituțiile publice cei care termină o facultate beneficiază de transformarea funcției și devin oameni pe studii superioare. Ei dau un examen, nu concurs, și nu știu să fi fost cineva care să nu fi luat examenul.

În Poliție măcar se dă un concurs și concursul este destul de exigent pentru că sunt foarte mulți candidați pe acele locuri. În al doilea rând, în foarte multe domenii din Poliție, ofițerii și agenții au exact aceeași fișă a postului și fac aceleași lucruri. De exemplu, pe judiciar sau crima organizată este foarte greu să facă diferența între ofițeri și agenți. În prezent, ofițerii care au absolvit Academia de Poliție sunt minoritari față de cei angajați din sursă externă. Sunt șefi de poliție care au terminat teologia, istoria, geografia, mulți au terminat dreptul.

S-a demonstrat că cei care au studii în alte domenii s-au tras unii pe alții în Poliție, au mers pe alte culoare și s-a ajuns acum ca doar un sfert din cei cu funcții de conducere să aibă ca studii Academia de Poliție”, ne-a declarant Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor ProLex.

Deficit de 3.000 de ofițeri
Corpul Național al Polițiștilor, organizația profesională din acest domeniu, a anunțat că a făcut demersuri pe lângă ministrul de Interne, Mihai Fifor, pentru organizarea de concursuri de încadrare a unor posturi de execuție vacante prin modalitatea de trecere în corpul ofițerilor a agentilor de poliție care au absolvit studii superioare și îndeplinesc condițiile legale. Organizația arată că în prezent există un deficit de 3.000 de ofițeri pe care promoțiile Academiei de Poliție nu îl pot acoperi decât în următorii 10 ani.

”Noi am propus ca agenții de poliție să poată participa la ocuparea funcțiilor de conducere până la nivelul de șefi de birou, dar Corpul Național al Polițiștilor (CNP) s-a opus. CNP este remorca Ministerului de Interne, ei sunt acolo detașați. Mă surprinde că au susținut chestia asta. Agenții care au studii superioare nu devin ofițeri, ci se organizează concursuri, cum s-au mai organizat multe până acum, cu foarte puține locuri scoase la diferite direcții. De câțiva ani legea s-a modificat și permite ca agenții să treacă în corpul ofițerilor prin concurs, probabil acum se cere accelerarea acestui proces”, ne-a precizat Vasile Lincu, președintele ProLex.