Din pacate, romanii nu sunt interesati de astfel de performante! Are doar 7 anisori si este campioana la gimnastica si muzica populara. Romancuta noastra a câstigat zeci de medalii la competitii din domenii diferite!

Ori de câte ori vine vorba despre performanţă, adulţii trec în dreptul ei munca, în principal, fără de care nu este posibilă nicio realizare grandioasă. Copiii însă pun, înainte de toate, bucuria şi de puţine ori vorbesc despre eforturile care i-au dus către podiumuri.

   

Despre bucurie şi prietenie am discutat cu micuţa Karla Ursu, o copilă care, la doar 8 ani, a câştigat zeci de medalii la competiţii din domenii diferite. Karla este elevă în clasa a II-a la Şcoala „Titu Maiorescu” şi un nume cunoscut în lumea gimnasticii aerobice şi a muzicii populare, dar şi a celor care fac fitness-culturism.

Copila cu zâmbet larg şi ochi veseli a început să practice gimnastica aerobică de când avea doar trei ani şi jumătate. Şi-a dorit să aibă şi ea mobilitatea fratelui ei, Rafael, care practică taekwondo şi în acest an a devenit campion naţional.

Părinţii m-au înscris la gimnastică aerobică, la Palatul Copiilor, în trupa Gimnis, unde sunt şi acum. Am început antrenamentele, am mers la concursuri, la diferite competiţii, am câştigat premii şi cu echipa, şi individual (nouă, în total — n.r.)”, am aflat de la Karla. De altfel, trupa „Gimnis”, coordonată de prof. Bogdan Baltă, este cunoscută pentru rezultatele obţinute în competiţiile de profil.

Sport şi cântec popular
La gimnastică aerobică, ea are cam trei antrenamente pe săptămână, uneori şi mai multe, în preajma concursurilor. Lucrează la fiecare întâlnire câte două ore şi-i place foarte mult. „Sportul este foarte bun pentru sănătate”, a spus, foarte serioasă, Karla, părere pe care o împărtăşeşte întreaga familie. După ce a ales gimnastica aerobică, Karla a dat probă şi la Canto, tot la Palatul Copiilor. Avea cinci ani:

„Îmi plăcea mult să cânt, făceam asta tot timpul prin casă. La un moment dat părinţii m-au dus să dau o probă şi am cântat o piesă din «Elsa» (un film de animaţie – n.r.). Doamnei profesoare i-a plăcut, iar la final m-a întrebat dacă am ştiut că proba era pentru muzică populară. «Noi asta facem aici, cântăm muzică populară». I-am spus că nu ştiam, dar că vreau să merg mai departe”.

Şi a mers, cu rezultate bune, obţinute sub îndrumarea prof. Claudia Martinică. În doar doi ani, Karla a adunat şase premii la festivaluri-concurs la care a participat şi a bucurat cu vocea ei frumoasă invitaţii multe evenimente culturale din Iaşi şi numai. Ea a cântat imnul României şi în deschiderea partidei dintre naţionala de rugby a României şi echipa Spaniei. Şi-a amintit cu mare veselie faptul că la primul concurs la care a cântat a dus piesa până la capăt, deşi orchestra a avut unele probleme: „Le-au zburat partiturile şi s-au luat după mine. Eu am cântat în continuare”.

Karla poartă cu mândrie costumul popular, mai ales că de el o leagă nu doar pasiunea pentru cântec, ci şi admiraţia pentru cei cu care a colaborat. Ea a primit o catrinţă de la prof. Claudia Martinică şi o ie valoroasă de la Rodica Rodean (preşedintele unei asociaţii culturale din Iaşi), ie despre care Karla a aflat că ar avea în jur de 100 de ani: „Doamna mi-a spus că a purtat-o şi ea, când era tânără”.

Aşadar, pe lângă antrenamentele la gimnastică, micuţa mai are în programul săptămânal şi orele de canto şi spune că nu i se pare greu. La şcoală are calificative foarte bune, îi place mult să înveţe şi-i place să fie printre primii. Când avea şase ani, în programul ei a apărut o activitate nouă – fitness culturism, derulată la CSM Iaşi. Anul trecut a participat la campionatul naţional, la care a ieşit pe locul al doilea. La ediţia din acest an, Karla a urcat pe primul loc pe podium, iar publicul a aplaudat-o pe noua campioană naţională: „Am primit drept premiu şi o excursuri în Grecia”, a zâmbit copila, „dar nu asta mi-a plăcut cel mai mult, ci faptul că mi-am făcut noi prieteni şi că ne distrăm teribil. Acolo sunt şi campioni naţionali, balcanici, sunt sportivi foarte buni”.

„Mă joc cu orice prind”
Pentru ea, performanţa nu este un scop în sine, ci doar bucuria de a fi în competiţii.„Nu am alergat niciodată după premii, medalii şi alte lucruri de acest gen. Le-a câştigat, este adevărat, dar pentru ea a contat doar faptul că era printre sportivi ori artişti”, a completat Ciprian Ursu, tatăl copilei, fost sportiv de performanţă. „Orice loc este bun. Eu am luat şi premiul întâi, şi menţiune. Sigur că primul loc îţi aduce o mare bucurie, dar importantă este participarea. Te distrezi mult, ai colaborat bine cu toţi colegii, te simţi bine în echipă”, ne-a spus Karla, adăugând că la prima competiţie la care a participat la gimnastică aerobică a fost locul întâi:„Aveam şase ani”.

Chiar dacă pare greu de crezut, Karla are şi timp pentru ea, „mă joc cu orice prind — Xbox, pe calculator ori pe telefon, cu păpuşile”, dar şi să viseze „mi-aş dori ca Moş Crăciun să-mi repare tableta, să-mi aducă o pisică, un hoverboard şi patine cu Ambar, personajul meu preferat din Soy Luna. Ambar mereu îşi propune câte ceva şi nu se opreşte până nu duce la bun sfârşit”. Are chiar şi planuri de viitor: „Vreau să devin doctoriţă”. La cât de motivată este, Karla sigur va reuşi să-şi îndeplinească toate dorinţele şi să-i bucure pe toţi cei din jur cu veselia şi cu rezultatele ei deosebite, despre care spune că le obţine cu uşurinţă. Rareori vorbeşte despre eforturi, despre care spune că sunt normale, dar că le face faţă: „Dacă eşti ordonat şi îţi place tot ce faci, nimic nu este prea greu”.

„Dacă eşti părinte, deschide-i copilului uşile către direcţii necunoscute pe care să le poată explora. Nu fă să-i fie frică de necunoscut, acordă-i susţinere”