Despre femeile dezordonate și cele ordonate

„Vecina mea este o femeie perfecționistă. În casa ei este mereu curat și totul e frumos aranjat. Nu vezi nici urmă de praf, totul e în ordine perfectă și casa lucește de curățenie. S-ar părea că nu este o casă de locuit ci mai degrabă o imagine dintr-o revistă de design.

   

Întotdeauna am invidiat aceste femei. Ea este căsătorită, lucrează de dimineață până seara și are doi băieți, care sunt la o vârstă activă. Locuința lor lucește de curățenie. Nu am văzut niciodată jucării împrăștiate pe podea sau masa lăsată nestrânsă. Când le reușește pe toate? Pleacă la muncă – lasă ordine, vine de la muncă – găsește ordine.

Cred că sunt doar o femeie dezordonată. Într-un colt al casei am un castel LEGO, în celălalt o căsuță improvizată din scaune și pături… O ceașcă și o farfurie lăsate la nimereală, șosete împrăștiate… Păcat … Nu aș vrea să mă țin ziua întreaga de făcut curățenie deoarece se va menține exact jumătate de oră.


La un moment dat am încercat cumva să-mi programez timpul și să le reușesc pe toate. Apoi am renunțat. Dacă mă dedic doar treburilor casnice, nu mai am putere și energie pentru nimic altceva: să citesc cărți, să brodez sau să petrec timpul cu copiii.

Doar un an mai târziu i-am aflat secretul. Vecina mea pur și simplu nu le permite băieților să petreacă timpul în casă.

Ea merge la muncă, iar copiii la școală. Se întoarce de la muncă, iar băieții iau masa apoi își fac temele. Dacă vor să se joace, ies în curte.

Dimineața în week-end o aud cum strigă: „Ieșiți afară! Am făcut curățenie. Să nu vă văd până la amiază în casă!”


Băieții învățau rău la școală, furau bani de la cei mai mici sau chiar le luau telefoanele. De la școală, poliția și membrii asistenței sociale uneori veneau în vizită. Dar fără rost! Părinții lor muncesc, frigiderul este plin, casa este curată.

Doar că în această casă ideală nu era loc pentru copii și pentru o viață frumoasă.

Pentru mine este mult mai important ca toată familia să fie acasă… Să aud râsete, conversații, miros de cafea și plăcinte… Cărțile și jucăriile împrăștiate nu înseamnă dezordine – înseamnă familie fericită!”