De ce nu este bine să dăm copiilor brânză topită. Explicațiile specialiștilor

Facem astăzi analiza unui sandviş pe care îl primesc copilaşii la şcoală, alături de cel cu salam. Feliile de pâine unse cu brânză topită. Uşor de întins, uşor de pus în pacheţel.

   

Tocmai acest sandviş ne dă ocazia să vorbim despre mineralele din sânge. Brânza topită măreşte fosforul din organism în detrimentul altor substanţe, precum calciu, clor sau sodiu. Înseamnă, de fapt, un dezechilibru, pe care nu ni-l dorim în cazul unui copil.

Mergem la singura ferma de lapte din apropierea Bucureştiului, să vedem cum se fac produsele lactate în mod tradiţional. 70 de litri de lapte produce o vacă într-o zi, din 6 litri de lapte resultă un kilogram de telemea. Ar trebui să fie un produs scump, pentru că şi materia primă e scumpă şi greu de obţinut.

În fabrică, laptele se mixeaxă cu micro-organisme – culturi lactice selecţionate, scrie pe etichetă. Apar produsele fermentate, adică iaurtul, smântâna şi brânza telemea. Ne mutăm în laborator. Suntem la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Dr. ing. Nastasia Belc, IBR Bucureşti: “Cu cât e mai măturată, cu atât e mai bine, pentru că proteina care de obicei e cazeina, e un conglomerat care nu poate fi digerat. Prin maturare, se descompune în molecule mici, uşor absorbit, și deci digerata mai bine.”

Caşcavalul este, de fapt, o brânză opărită la 75 de grade. După opărire, produsul este, de asemenea, măturat, combinat cu micro-organisme. Simpla lor prezentă ajuta sistemul imunitar uman. Telemeaua, caşcavalul, produsele lactate fermentate – sunt produse înalt nutritive. Chiar dacă au un conţinut semnificativ de grăsime. Sunt bune pentru copii?

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie: “Sistemul lor nervos care e în creştere are nevoie de grăsime alimentară, din cauza acesta copiii mici au 55% raţie de grăsime în aportul zilnic. Nu faceţi greşeala să le daţi copiilor lucruri dietetice, să le daţi lapte semdegretat, să eliminați alimente bogate în grăsime cum ar fi caşcavalul!”

Ne îndreptăm acum atenția spre lactatele înalt procesate. În natură, nimic nu se pierde, totul de transformă – ştim lecţia de la biologie. În privinţa brânzeturilor, bucăţilor nevandabile de brânză nu se vor arunca niciodată, se combină cu săruri de topire şi rezultă ceea ce numim brânză topită.

De acord cu principiul economiei circulare. Totuși… în alimentație astfel de idei nu se pot aplica întotdeauna.

Dr. ing. Natasia Belc, Institutul de Bioresurse Alimentare: “Ca să aibă o formă trebuie să le topească, emulgatori de topire, săruri de topire care sunt săruri de calciu şi polifosfați, care au rolul de face emulsia mai bună, ca o pastă, ca o maioneză, e procesată destul de mult. E bine pt copii să consume din celelalte mai puţin procesate. Polifosfati înseamnă fosfor, deci introduc prea mult fosfor. Noi trebuie să avem mineralele într-un echilibru în organism.”

În paranteză fie spus, aceiași polifosfați sunt folosiți la produsele tip cola. Produc, la fel, dezechilibru.

Dr. ing. Natasia Belc, Institutul de Bioresurse Alimentare: “La copii e o problemă să nu deregleze sărurile minerale care sunt importante. Şi am văzut pe etichetarea acestui produs şi se crează confuzie. Sunt etichete pe care scrie caşcaval. Şi brânză topită. Etichetarea e mare pe cuvântul caşcaval şi puţin pe brânză topită, dar este brânză topită din resturi de cașcaval.”

Resturi de brânzeturi plus săruri de topire. Consumate aproape zilnic într-un sandviş. Pe termen lung, dezastru…. Creşte fosforul din sânge, scad – tot în sânge – calciul, clorul, potasiul. Substanţele care participă la fiecare reacţie din organismul uman. Pe baza echilibrului dintre ele ne bate inima normal! De aceea, sunt atât de importante şi există posibilitatea de a le verifica în analizele uzuale de sânge.