De ce au decis autoritățile din Suedia să retragă plăcuțele anti-PSD. Explicația Agenţiei pentru Transport

Plăcuţele de înmatriculare cu mesajul anti-PSD au fost anulate de autorităţile suedeze.

   

Reprezentanţii Agenţiei pentru Transport din această ţară au confirmat pentru Ştirile ProTV că decizia va intra în vigoare de miercuri, 1 august. Şoferul care le-a folosit spune însă că nu a fost informat până acum. În schimb, a mers şi marți la Brigada Rutieră din Capitală ca să ceară explicaţii.

Omul a declarat că va depune plângere penală împotriva şefilor poliţiei pe motiv că ar fi încălcat grav drepturile copilului său de 8 ani care a fost dus, alături de el, la audieri.

Contactaţi de Ştirile ProTv, reprezentanţii Biroului de presă al Agenţiei de Transport din Sudia au anunţat că au decis să anuleze numărul de înmatriculare personalizat, cu un mesaj anti-PSD.

“Atunci când am fost informați că plăcuțele de înmatriculare pot fi percepute ca o ofensă, am decis să le retragem. Decizia a fost luată pe 25 iulie, iar numărul de înmatriculare nu mai este valabil începând cu 1 august”, este mesajul oficialilor suedezi.

Oficialii suedezi şi-au motivat decizia spunându-ne că atunci când aprobă aceste plăcuţe personalizate, iau în considerare şi ca mesajul scris pe ele să nu fie unul jignitor. Ei declară însă că le este imposibil să evalueze intotdeauna toate combinaţiile de litere care ar putea să însemne ofense în toate ţările din lume.

Răzvan Ştefănescu, proprietarul maşinii, spune că nu a fost anunţat până acum nici de autorităţile romane, nici de cele suedeze de această decizie. În schimb, a mers la poliţie să ceară explicaţii.

Românul stabilit în Suedia spune că va face demersuri şi pentru a-şi recupera permisul de conducere. Între timp, în spaţiul public au apărut informaţii şi despre un amendament adus de Belgia la Convenţia de la Viena, invocată de Poliţia Română.

Dacă autorităţile spuneau luni că amendamentele din convenţie interzic plăcuţele care nu conţin şi cifre, un raport făcut de grupul de lucru pentru siguranța rutieră din cadrul ONU arata că au fost acceptate şi plăcuţele pe care apar numai litere:

“Grupul de lucru pentru siguranța rutieră a discutat și a adoptat propunerea Belgiei de modificare a punctului 1 din anexa 2 pentru a permite emiterea de plăcuțe de înmatriculare (personalizate) care conţin doar litere.”