Datorită acestor 8 persoane puțin cunoscute, noi încă mai trăim pe acest pământ

Din când în când, lumea noastră pare a fi un loc macabru și perfid, dar aceasta ar putea fi și mai periculoasă dacă acești oameni nu ar depune eforturi o viață întreagă pentru a ne îmbunătăți existența. Păcat că mulți dintre noi nici nu am auzit despre aceste personalități. Haideți să restabilim dreptatea!

   

1. Stanislav Petrov a salvat lumea de la un război nuclear în 1983


Stanislav acum locotenent colonel retras din activitate a jucat rolul principal într-un plan al rușilor menit să distrugă planeta. Pe 26 septembrie 1983, sistemele de avertizare antirachetă ale sovieticilor din Serpukov-15, o baza militară de lângă Moscova, au detectat un așa-zis atac cu rachete intercontinentale lansat asupra Uniunii Sovietice de Statele Unite. Stanislav Petrov avea misiunea de a înregistra eventualele atacuri inamice cu rachete. Deși putea citi clar informațiile de pe radar, Petrov a decis să nu comunice superiorilor și să considere situația drept o alarmă falsă. Deși prin decizia lui a încălcat codul militar, neîndeplinind ordinele, Stanislav a salvat lumea.

„Am fost îm stare de șoc și pentru câteva secunde nu am știut ce să fac. Vedeam cum toți se uitau la mine și așteptau să fac ceva, unii chiar și-au întors capetele, erau panicați și uluiți”, declară Stanislav într-un interviu.

Ordinele armatei sovietice în asemenea situație cereau ca răspunsul să fie un contraatac imediat, iar în contextul politic mondial din 1983, rușii ar fi lansat mai mult ca sigur un răspuns nuclear.

„Tot ce trebuia să fac era să pun mâna pe telefon și să-i anunț pe superiorii mei, însă nu puteam să mă mișc. Am înghețat”, a declarat bărbatul de 74 de ani.

Totul a fost însă, așa cum bănuise, o alarmă falsă: „33 de minute mai târziu, mi-am dat seama că nu s-a întâmplat nimic. Dacă atacul americanilor ar fi fost real, până atunci aș fi știut de el. Am fost ușurat”, a explicat el.

La scurt timp, având bănuieli că informațiile care trebuiau să treacă de 29 de niveluri de securitate nu erau tocmai corecte, l-a sunat pe ofițerul de serviciu și a raportat o eroare a sistemului. De asemenea, Petrov este convins că dacă altcineva era în locul lui la serviciu în ziua aceea, situația ar fi fost dramatică.

2. John Leal și apa purificată
Pentru prima dată clorul a fot utilizat pentru a curăța sistemul de alimentare cu apă a orașului englezesc Maidstone, după extinderea focarului de febră tifoidă. De asemenea, clorul a fost folosit de medicul-bacteriologist John Leal pentru a dezinfecta casele de infecții detectate de apă.

Ideea de clorinare continuă a apei de la robinet a fost anunțată de către Leal în 1908, estimând că apa contaminată a luat mai multe vieți decât toate războaiele mondiale la un loc. De aceea, vestea că apa de la robinet în milioane de case este de acum înainte curată și utilizabilă a fost un adevărat miracol. Nimeni nu neagă că Guvernul ar putea adăuga substanțe chimice în apă pentru a ne controla gândurile, dar în zilele de azi suntem în viață doar datorită lui John Leal.

3. Un inginer Volvo a creat una dintre cele mai apreciate invenții din istoria automobilului

Este vorba Nils Bohlin și de centura de siguranță cu prindere în trei puncte, inventată în 1958. Un an mai târziu, toate modelele Volvo beneficiau deja de acest tip de centură. Soluția adoptată atunci de Bohlin este utilizată astăzi pe toate modelele de pe piață.

Pagini: 1 2