Curatenie generala in Politie si Jandarmerie, anuntul premierului desemnat. Sefii de inspectorate, numiti politic, vor fi schimbati: „Toate posturile trebuie ocupate”

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anuntat luni, in discursul sustinut in fata Parlamentului, ca vor urma schimbari majore in cadrul Politiei si Jandarmeriei.

   

„Trebuie sa terminam cu utilizarea politica a politiei si jandarmeriei pentru apararea potentatilor zilei. Este necesar sa abrogam prevederile recursului compensatoriu prin care au fost eliberati 20.000 de detinuti pe strazi, unde au comis din nou infractiuni.

Trebuie refacuta capacitatea Politiei de a-si exercita misiunea. Toate posturile de conducere din Politie trebuie sa fie ocupate prin concurs, trebuie terminat cu numirile din pix prin care partidele numesc oameni care sa le faca diverse servicii. Trebuie schimbate mentalitatea, atitudinea pe care o au in realizarea misiunilor si asigurarea celor necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu”, a declarat Orban in fata parlamentarilor, inainte de votul de investitura.

El a vorbit si despre „depesedizarea administratiei”.

„O prioritate vizeaza refacerea administratiei guvernamentale. Administratia a fost distrusa in ultimii ani prin aducerea la conducere a unor oameni pe baza de pile sau pe baza de carnet de partid. Refacerea administratiei se va realiza printr-o analiza, printr-un audit al functionarii fiecarui minister in parte.

Trebuie sa realizam depesedizarea administratiei, concursurile sa fie deschise fiecarui om. Angajarea in toate functiile publice sa fie a acelor oameni care au pregatire si capacitate”, a mai spus Orban.