Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Anunțul meteorologilor pentru sărbătorile de iarnă

Vremea va fi neobișnuit de caldă de Crăciun și Revelion, potrivit meteorologilor.

   

Meterologii susțin că iarna anului 2020 va fi una din cele mai calde din istorie, așadar șansele sunt reduse să ne bucurăm de zăpadă de Crăciun și Revelion. Ce prognoză au făcut meteorologii pentru sărbatorile de iarnă:

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreagă economie”, a declarat meterologul Roxana Bojariu.

Meteorologul consideră că efectele încălzirii globale sunt vizibile și în România. Așadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând”, a mai declarat Roxana Bojariu, expert ANM în climatologie.

Anul 2020, cel mai cald din istorie?
Anul 2020 ar putea fi declarat cel mai cald din istorie și ar putea detrona anul 2016, care deține acest titlu.

„Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 că cel mai călduros an începând cu a două jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o faza negativă, nu pozitivă, că în cazul anului 2016.

Nu este încă sigur, dar așa cum a pornit anul 2020, în orice caz e fie pe poziția 1, fie pe poziția 2 (…) Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani” , a subliniat, la TV, Roxana Bojariu.