Cum va fi recuperată materia predată în timpul școlii online. Ce sumă vor primi profesorii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că Ministerul pregătește o OUG care prevede organizarea de ore suplimentare, cu prezența fizică a elevilor, pentru recuperarea materiei pierdute în timpul orelor online.

   

Cum va fi recuperată materia predată în timpul școlii online
Recuperările pentru materiile online se vor face într-o perioadă de 16 săptămâni, cu cel puțin cinci ore pe săptămână. Acolo unde este cazul vor exista mult mai multe ore, dacă profesorii, părinții și elevii ajung la o înțelegere cu privire la această situație.

”Pierderile structurale sau conjuncturale generate de predarea online sunt evidente şi sunt mari. În acelaşi timp, aş adăuga şi faptul că sunt foarte neuniforme, diferă foarte mult de la o zonă la alta, de la o şcoală la alta şi mai cu seamă, de la un elev la altul, în funcţie de acea componentă de circumstanţă, de accesul la echipamente şi de accesul la internet, pentru că avem şi pierderile structurale, generate de predarea online în sine în raport cu predarea clasică. Predarea online, pe care noi am făcut-o şi acolo unde putea fi adaptată – şi există zone în care va trebui să continuăm – şi acolo unde era mai puţin adecvată şi acolo unde nu era deloc adecvată. Am fost obligaţi să apelăm la predarea online peste tot”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, la Digi24, scrie News.ro.

Mai mult, în acest context, Sorin Cîmpeanu a anunțat că pentru cei 65.000 de elevi care riscă să rămână cu mediile neîncheiate în primul semestru au fost luate măsuri pentru prevenirea acestei situații.

,,Din punct de vedere organizatoric, am luat două măsuri: extinderea cu până la opt săptămâni a perioadei în care unui elev i se poate încheia situaţia şcolară din momentul revenirii în şcoală şi a doua măsură este aceea de micşorare până la două note pentru încheierea situaţiei şcolare. În mod normal, Regulamentul de organizare şi funcţionare prevede un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline”, a spus ministrul Educației.

Ministrul a precizat că aceste măsuri au fost luate pentru cei care se află în această situație, dar că nu reprezintă o rezolvare a problemelor, soluția fiind așa-numitele ore remediale, în care să fie recuperată materia pierdută.

Orele de recuperare nu se adresează doar celor 65.000 de elevi
Cîmpeanu a precizat că aceste ore nu se adresează doar celor 65.000 de elevi, ci și altora.

”Numărul este mult mai mare. Am estimat un număr mediu de ore de pregătire remedială de cinci ore pe săptămână pentru aceia care au nevoie, pentru care cadre didactice vor decide că pierderile se pot compensa prin cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni, pentru că atât durează programul pe care dorim să-l iniţiem prin Ordonanţă de Urgenţă. 16 săptămâni începând din februarie pentru ce care revin la şcoală şi – o nuanţă importantă – ce ai pierdut din cauza predării online nu are rost să încerci să recuperezi tot prin predare online, e nevoie de prezenţă fizică”, a menţionat ministrul.

Sorin Cîmpeanua precizat că fiecare acdru didactic trebuie să decidă dacă este nevoie de mai multe ore de recuperare. Astfel, în acest caz ,,programul depinde exclusiv de înţelegerea dintre elevi, cadru didactic şi părinţi”, el arătând că ministerul Educaţiei susţine ”orice variantă”.

Cîmpeanu a mai menționat că nu a luat în calcul realizarea de teste la nivel național pentru a identifica elevii care au nevoie să participe la orele suplimentare.

Profesorii ar urma să primească pentru recuperări suma de 100 de lei pentru fiecare oră pe care o alocă recuperării, Cîmpeanu susținând că această sumă ”ar trebui să fie un tarif motivant, mai ales pentru cei tineri”.