Cum se face testarea elevilor după revenirea la școală! Moldovan: ”Elevii cu simptome să anunțe medicul de familie”

După anunțul ministrului Educației că elevii se vor întoarce la școală și vor fi testați, părinții s-auj întrebat cum vor face acest lucru. Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan a explicat tot procesul.

   

Cum se face testarea elevilor după revenirea la școală
Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a vorbit la Digi24, că testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive – nu străbat mucoase – ci sunt de tip exudat.

De asemenea, Moldovan a mai spus că la revenirea elevilor la școală, testarea s-ar putea face la medicul de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a soluționa problema lipsei personalului medical din școli.

”Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Ca reacție la afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că rezultatele testelor pe bază de salivă nu sunt elocvente, Andreea Moldovan a declarat că elevii care au simptome de Covid ar trebui să anunțe medicul de familie.

”Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, conchide Andreea Moldovan.

Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, este posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite.

De asemenea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, duminică, pe pagina sa de Facebook, faptul că în opt săptămâni de școală, începând din 8 februarie, au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide și de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.