Cum să ierţi un om rău? Cum să ierţi un om care te necăjeşte. Sfatul psihologului

Doctorul Robert Enright este un pionier in studiul stiintific al iertarii. Aici, el isi descompune modelul in patru faze, care au ajutat nenumarati pacienti sa depaseasca anxietatea, depresia si resentimentele, permitandu-le sa ierte cu adevarat.

   

Accepta ca iertarea este disponibila pentru toata lumea
Oricine are pe cineva care l-a nedreptatit intr-un fel sau altul – fie ca este un parinte care l-a neglijat in crestere, un sot care l-a inselat intr-o relatie subreda sau chiar o persoana care i-a tras teapa cand facusera planuri.

Nu toate aceste nedreptati duc la o intrerupere interna de lunga durata – care poate fi identificata prin simptome cum ar fi oboseala, tulburari de somn, anxietate, depresie si alte forme de furie nesanatoase. Dar cand o fac, este important sa stim ca iertarea este o optiune.

„Cand am fost tratati profund nedrept de catre ceilalti, ar trebui sa avem instrumentele necesare pentru a intelege acest lucru, astfel incat efectele acestei nedreptati sa nu se manifeste intr-o maniera nesanatoasa,” spune Robert Enright, un psiholog care a pionierat studiul iertarii, care a scris cartea Iertarea este o alegere, publicata de American Psychology Association.

In plus, nu ai nevoie de un specialist in domeniul sanatatii mintale care sa te conduca pe calea iertarii. Este ceva care poti realiza singur, atata timp cat stii ce masuri trebuie sa iei.

Decide ca doresti sa alegi iertarea
Primul pas spre obtinerea iertarii este decizia ca este ceva ce vrei sa faci, nu ceva ce ti-a impus cineva sa incerci. „Oamenii nu ar trebui fortati sa ierte,” spune Enright. “Cred ca este important ca oamenii sa fie atrasi in iertare.”

Enright subliniaza, de asemenea, ca iertarea nu inseamna a scuza sau a uita o nedreptate sau a reveni la o relatie daunatoare. „Unii oameni interpreteaza gresit iertarea si spun, ei bine, daca iert, atunci nu pot cauta corectitudine,” spune el. „Aceasta este una dintre marile critici ale iertarii care nu este adevarata.”

Fa o lista
Incepe procesul de iertare cu acest pas preliminar: fa o lista a tuturor oamenilor care te-au ranit, indiferent cat de putin sau mult, pana la copilarie. Apoi, ordoneaza numele de la cel mai mic nivel al nedreptatii si furiei la cel mai inalt nivel.

Vei incepe procesul de iertare cu cineva in partea de jos a listei. „Incepand cu cea mai nedreapta persoana de pe lista ar fi ca si cum ai cere cuiva care nu este fizic capabil sa alerge un maraton,” spune Enright.

„Treci mai intai prin proces cu cineva care te deranjeaza inca si nu este placut, dar nici zdrobitor. In timp ce repeti procesul urcand mai sus si mai sus pe lista, vei deveni mai potrivit si mai capabil sa te confrunti cu acei oameni care te-au ranit cu adevarat.”

Dezvaluie-ti furia
Acesta este inceputul oficial al primei faze a modelului de iertare al lui Enright si este cruciala in consolidarea importantei iertarii. „Este un fel de lista de verificare,” spune Enright. „Ce faci din punctul de vedere al maniei tale?

Cum ai negat-o? Esti mai furios decat crezi ca esti? Care sunt consecintele fizice ale maniei tale?” Oboseala este cea mai comuna plangere fizica pe care Enright o aud, si este o viziune asupra lumii pesimiste – crezand ca nimeni nu este de incredere sau ca toata lumea cauta sa aiba grija doar de ei insisi.

„Odata ce te uiti la aceste efecte, intrebarea devine: Vrei sa te vindeci?” spune Enright. „Care ne conduce in faza a doua: sa hotaram sa iertam.”

Pagini: 1 2