Cum erau orele cu profa Dăncilă! Ovidiu i-a fost elev premierului. ”Culegeam flori de mușețel pe câmp, cu Danușca”

”Premierul Viorica Dăncilă mi-a fost profesor, iar ministrul Carmen Dan, colegă de clasă!”. Nu sunt mulți dintre români care pot să spună că, aflați într-o bancă în postura de elevi de liceu, au primit învățături de la dascălul Viorica Dăncilă, acum premierul României. Sau că au cules, de pe câmp, flori de mușețel alături de Carmen Dan, cea care avea să ajungă în fruntea ”Internelor”. Ovidiu Grosu, în vârstă de 47 de ani, născut și crescut pe meleaguri teleormănene, are loc în amintirile sale din copilărie și din tinerețe pentru cele două femei aflate în fruntea țării, ambele cu rădăcini în orașul Videle.

   

Videle – devenit oraș doar prin alipirea la comuna cu același nume a unor cartiere de case -, pare să fie epicentrul în care s-au ”făurit” personaje importante din politica recentă a României.

Prima femeie prim-ministru din istoria României, Viorica Dăncilă, și-a făcut antrenamentul ca orator care avea să vorbească lumii de la tribuna parlamentului european, din postura de profesor. Ani de-a rândul, dascălul le-a împărtășit elevilor cunoștințele sale în ale tehnologiei și în ale rezistenței materialelor de la catedra Liceului Industrial Videle. Printre cei care, măcar o dată pe săptămână era în bancă la orele ”profei” Dăncilă s-a numărat și Octavian Grosu.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a predat timp e mai mulți ani o materie tehnică elevilor de la Liceul Industrial din Videle

”Pentru opt la ”profa” Dăncilă trebuia să miști ceva”
”Eu am terminat în 1989 liceul din Videle (n.r. industrial la acea vreme), la secția ”Petrol”. Vreo câteva luni, două sau trei, premierul Dăncilă mi-a fost profesor la o materie tehnică. Ceva de genul tehnologia și rezistența materialelor. Eram la sfârșitul clasei a 12-a, mă pregăteam pentru lucrarea practică la BAC, dar nu mai sunt sigur dacă profesorul Dăncilă mi-a fost coordonator de lucrare. Cum erau orele cu ”profa” Dăncilă? Se derulau perfect normal. Glumeam unii cu alții (n.r. elevi cu profesor), dar în limitele bunului simț. Eram o clasă de băieți, dar niciodată nu săream calul. Era un profesor destul de exigent, iar pentru un opt trebuia să miști ceva, nu-l primeai de pomană”, deapănă amintirile Ovidiu Grosu, care de aproape un an trăiește în Danemarca.

”Elevii se cam uitau după ea, arăta bine, era frumușică”
Fostul elev al actualului premier spune că, la atâția ani distanță de momentul în care și-a terminat studiile liceale, păstrează încă în memorie o imagine clară a profesoarei Viorica Dăncilă, cea pe care a avut-o la catedră nu mai mult de trei luni.

”Parcă o văd și acum într-o rochiță bej spre galben, lăsată puțin peste genunchi și strânsă pe talie. Era blonduță, fâșneață, avea părul până la umeri și era ușor stângace…Elevii se cam uitau după ea, arăta bine, era frumușică, dar nu existau glume sau interpelări lipsite de respect. Era respectată”, continuă Ovidiu Grosu să creioneze portretul fostei sale profesoare care a ajuns în fruntea Executivului.

”Ce se întâmplă cu profa mea?”
Faptul că acum, din postura de înalt demnitar, Viorica Dăncilă face gafă după gafă este un lucru pe care fostul ei elev nu poate să-l înțeleagă. Dascălul de odinioară avea discurs, firește adaptat elevilor și materiei pe care o preda, și putea să-și ducă la bun sfârșit ideile.

”Nu o recunosc, parcă e o cu totul altă persoană. Ce se întâmplă cu profa mea? La ore vorbea fluent, vorbea corect gramatical. Acum nu știu ce e cu ea, ceva se întâmplă cu ea. Cred că este sub o imensă presiune căreia îi face față cu foarte mare greutate. Și atunci era stângace în maniere, dar nu făcea astfel de greșeli și de gafe”, spune mirat Ovidiu, fostul elev al premierului Dăncilă.

Pagini: 1 2