Cum depisteaza politistii soferii care folosesc telefonul la volan. Cum pot demonstra agentii fapta

Persoanele care obisnuiesc sa foloseasca telefonul mobil, atunci cand se afla la volan, risca amenzi de circulatie usturatoare, din partea agentilor de la Politia Rutiera.

   

Romanii trebuie sa fie cu mare bagare de seama, atunci cand participa la trafic, pentru ca politistii vor fi cu ochii pe ei si in ceea ce priveste dispozitivele mobile.

Avand in vedere noile pevederi legale, o intrebare care se ridica este cum constata politistul savarsirea contraventiei daca soferul butoneaza telefonul in timp ce il tine in mana sub bord sau langa schimbatorul de viteze.

„In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video”, se arata in modificarea adusa Codului Rutier 2019.

Potrivit lui Nicolae Istrat, fost politist rutier, politistul aplica amenda pentru o contraventie constatata cu propriile simturi. In acest caz, politistul trebuie sa il vada pe sofer ca foloseste telefonul si sa aplice sanctiunea doar daca este convins ca soferul a comis fapta. „Acolo unde are dubii, nu ia masuri. Aceeasi problema a fost pana acum si cu centura sau telefonul mobil. Cand politistul are dubii, nu aplica masura. Politistul poate sa faca ce vrea. Nu are de unde sa stie si nici nu poate sa vada. Doar pe banuiala nu poate sa aplice masuri. Banuieste ca am manevrat telefonul. Banuiala nu e certitudine”, a aratat Istrat, potrivit adevarul.ro.