Cum arată un bordel dintr-o țară musulmană în care prostituția e legală

Bangladesh este una din puținele țări musulmane în care prostituția este legală. Fotografa Sandra Hoyn a petrecut mai mult timp în cel mai vechi bordel din țară și a stat de vorbă cu prostituatele. O clădire înconjurată de ziduri groase de doi metri, ”Lucrătoare” care s-au născut aici și nu știu ce înseamnă să duci o altfel de viață, sau femei care și-au găsit aici refugiu după o viață marcată de violențe din partea soților.

Povestea spusă de Sandra Hoyn în imagini a fost premiată de legendara companie Magnum Photos. Bordelul Kandapara din districtul Tangail este cel mai vechi și al doilea ca mărime din Bangladesh. Funcționează de aproape 200 de ani. În 2014 a fost demolat, însă a fost repus pe picioare în urma intervenției mai multor organizații neguvernamentale.

Poate părea ciudat că aceste organizații au intervenit pentru reînființarea unui bordel, însă activiștii au insistat asupra faptului că multe dintre femeile din bordel s-au născut aici, au crescut aici și nu aveau unde să se ducă. Suporterii bordelului consideră că munca în industria sexului este o muncă exact ca oricare alta și că femeile de aici nu-și doresc să facă altceva.

Așa se face că, la sfârșitul anului 2014, bordelul a fost reînființat, iar prostituatele s-au întors la lucru. Astăzi, zona bordelului este încercuită cu un zid gros de doi metri. Pe străzile din vecinătate sunt deschise tot felul de tarabe cu mâncare și ceainării. În spatele zidurilor, bordelul funcționează după propriile reguli, respectă propria ierarhie, complet diferită de ceea ce se întâmplă în restul societății.

De exemplu, spune autoarea fotoreportajului, în interiorul bordelurilor, femeile sunt mult mai slabe, într-un anumit sens, dar și mult mai puternice, din alte puncte de vedere. Cea mai vulnerabilă etapă este aceea în care o prostituată tânără intră în bordel. Fetele au între 12 și 14 ani, vin din familii sărace și, de cele mai multe ori, sunt victimele traficului de carne vie. Nu sunt libere și nu au niciun fel de drepturi. Aparține unei Madame, au datorii și nu au dreptul de a ieși din bordel sau de a deține bani.

Pagini: 1 2