Cum a fost vanduta Romania! Desecretizarea scrisorii din 1990 a guvernatorului BNR Mugur Isarescu catre FEDERAL RESERVE (SUA)

Scrisoarea este un document istoric care arata ce stiam: guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este pivotul aplicarii politicilor neoliberale, de vanzare a companiilor publice, de liberalizare (a monedei si preturilor) si de intrare intr-un sistem de asigurari specific economiei de piata.

   

Semnificativ este faptul ca viziunea nu este deloc restransa la probleme de moneda, macrostabilitate financiara sau curs, asa cum te-ai astepta cand e vorba de guvernatorul BNR, ci priveste economia in intregul ei. Este o prima atestare a “naratiunii” neoliberale care a ocupat exclusiv spatiul public romanesc, in care “economia de piata”, “privatizarea”, “liberalizarea” si toate celelalte au fost prezentate drept noile dogme infailibile care acopereau un jaf national.
De asemenea, este de remarcat cum, de la bun inceput, se punea problema “reformarii radicale a sistemului bancar”. Ca acum, acelasi Isarescu sa se planga ipocrit ca lipseste capitalul romanesc!

Miza, ca si in celelalte tari estice de atunci, era alegerea politicilor prin care state centralizate, planificate, cu companii exclusiv de stat, sunt transformate in uriase piete de resurse, mana de lucru ieftina, in debusee si, in general, in ceea ce am ajuns astazi: colonie. In care “suferinta oamenilor”, invocata ipocrit la un moment dat, a devenit foarte, foarte ieftina pentru guvernatorii nostri de tot felul si de toata speta…
Trebuie remarcat faptul ca, de pilda, in Polonia s-a aplicat chiar o terapie de soc, nu doar un gradualism secvential rapid, cum preconiza Isarescu in anii ’90. Cum-necum, insa, Polonia, cu toata terapia de soc, adica aplicare de schimbari structurale care sa genereze rapid tranzitia de la economia planificata de stat la cea “de piata“, are o economie mult superioara celei romanesti.

Si nu din cauza resurselor sau oamenilor, ci, fireste, din cauza politicilor si a strategiei economice folosite. De altfel, aceeasi Polonie nu a trecut prin criza pentru ca banca lor centrala a tinut din scurt creditul privat si nu s-a intamplat ce s-a intamplat la noi, unde Mugur Isarescu a “uitat” robinetul creditelor deschis la maxim, ca sa aiba apoi pretext pentru acordul sinistru incheiat cu FMI in 2009, alaturi de Traian Basescu.

Poate merita mentionat si faptul ca a existat o tentativa a lui Ion Iliescu de a-l schimba din functie pe Mugur Isarescu, in 2000, repede lasata balta in urma unor “indicatii” primite de foarte de sus. Si ca Mugur Isarescu face parte din Comisia Trilaterala.

ZIUAnews va prezinta o scrisoare primita de la guvernatorul BNR, de Banca Federala • In documentul declasificat de americani, datat, cel mai probabil, la inceputul anilor ‘90, Mugur Isarescu isi expune intentiile pe termen lung cu privire la Romania • In planul lui Isarescu, este schitata privatizarea economiei romanesti • Seful BNR vorbeste despre intentiile sale privind “reformarea sistemului economic si bancar” din Romania si Europa de Est
O scrisoare adresata de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, catre conducerea Trezoreriei SUA (Federal Reserve – FED), filiala Kansas, a fost, recent, declasificata. Tonul folosit de guvernatorul BNR in document tradeaza curtoazia acestuia. Isarescu prezinta starea natiunii si a economiei romanesti in perioada post-decembrista, subliniind si angajamentele pe care guvernatorul BNR si le-a asumat in fata celor de la FED.

In document se vorbeste despre privatizari, despre asistenta acordata Romaniei de FMI si BM, dar si despre politicile monetare care vor fi aplicate monedei nationale. Citind documentul, nu am putut sa tragem decat o singura concluzie: aceasta scrisoare este primul inscris care atesta inceputul vanzarii Romaniei catre puterile occidentale sau, daca nu vanzarea, macar punerea la dispozitia marilor puteri a economiei romanesti, a politicilor fiscale si, implicit, a celor sociale. Interesant este faptul ca scrisoarea a aparut pe site-ul FED New York, zilele acestea, motivul desecretizarii regasindu-se, credem noi, in prevederile legislatiei americane.

Citeste continuarea!