Cultivare bame în România. Depozitare și consum – beneficii pentru organism

Cultivare bame România: ce trebuie să știi dacă vrei să crești aceste legume în țara noastră. Cum se depozitează bamele? Cum se consumă bamele și cum se gătesc bamele? Ce beneficii au bamele? Cine poate mânca bame? Vedem împreună în acest articol toate informațiile utile despre bame. Tu ai încercat vreodată această legumă? Uite ce trebuie să știi!

   

Țările cunoscute drept cele mai mari producătoare de bame din lume sunt China și India, Turcia și Grecia. În România bamele se cultivă izolat. În România nici nu prea se consumă bame. Bama este o planta cu fructe comestibilie care face parte din familia Malvaceelor (familia bumbacului, a arborelui de cacao si a hibiscusului). Bama este o planta care creste pana la 2 m inaltime, cu frunze de pana la 20 de cm, late, palmate, cu cate 5-7 lobi. Florile de bama au un diametru de 4-8 cm, cu cate 5 petale galbui, cu o pata rosie la baza fiecarei petale.

Bamele au un fruct sub formă de capsulă piramidal-alungită, de 5-25 cm, cu 5-10 loje și 15-25 de semințe, având la maturitatea de consum culoarea verde-deschis, cu perișori aspri.


Cultivare bame în România
Da, bamele se pot cultiva și în România. Au nevoie de condiții specifice, precum căldură, sol bine irigat și sol afânat, pregătit înainte de cultivare. Ca îngrășământ se folosește îngrășământul de grajd.

Bamele sunt culturi anuale, deci trebuie semănate de la an la an dacă se dorește recoltă nouă.

Bamele se pot cultiva atât în ogor propriu dar și ca plantă succesivă, după verdețuri precum salată, spanac, ceapă de stufat etc. E bine de știut faptul că bama este tipică unui climat tropical și subtropical; ca urmare este o cultură foarte pretențioasă cu irigarea obligatorie. Sunt recomandate terenurile plane sau ușor înclinate.

Terenul se pregătește în două etape, toamna (eliberarea terenului, fertilizarea, arătura) și primăvara (grăpat, fertilizare, pregătirea patului germinativ pentru semănat, erbicidat). Semănatul se efectuează în luna mai, când temperatura constantă a solului este de 15° Celsius, la adâncimea de 3-4 cm și o distanță de 70 cm între rânduri.

Este o plantă ce are nevoie de căldură, germinează la 18-20 °C, iar în perioada de vegetație crește la 28-30°C. Cresterea plantelor inceteaza la temperaturi sub 10 °C, iar la 0 °C, plantele pier. Trebuie asigurată intensitate luminoasă și umiditate optimă, un sol bogat în humus și substanțe nutritive. Bamele nu cresc într-un sol greu, umed și rece.


Plantele vor răsări încet, după 12-15 zile.

Va fi nevoie de 2-4 prașile mecanice și 1-2 prașile manuale; răritul, simultan cu prima prașilă manuală, asigurând o distanță între plante pe rând de 15-40 cm, în funcție de vigoarea soiului. Se irigă solul de 5-6 ori, prima efectuându-se imediat după rărire; fertilizarea fazială; combaterea bolilor (ascochitoza, făinarea, pătarea cafenie) și a dăunătorilor (afide).

Recoltarea are loc în general la sfârșitul lunii iulie, în sudul țării, și prima decadă a lui august, în nord. Recoltarea se efectuează manual și eșalonat, o dată la 2-3 zile.

Producția este de 4-6 tone de capsule verzi la hectar.

Se poate câștiga 3.000-5.000 euro pe hectarul cultivat, având nevoie de puțină îngrijire și având puțini dăunători. De aceea, există fermieri mici care s-au orientat spre a cultiva bame. Acum și în România încep să se cumpere și să se consume din ce în ce mai mult aceste legume.

Un kilogram de bame poate costa între 25 lei și 40 de lei.

Pagini: 1 2