Copilul unor romani din Marea Britanie a intrat in istorie! Este un caz unic in lume

Lucas Neagu a venit pe lume in Marea Britanie si este primul bebelus din Europa care s-a nascut „complet sanatos”, in plus, este roman.

   

Ce inseamna ca este complet sanatos? Lucas a fost nascut in Europa ca urmare a unei noi proceduri FIV (fertilizare in vitro) care verifica embrionii pentru boli genetice devastatoare, ba chiar mortale.
Copilul avea un risc foarte mare de a mosteni o forma rara de distrofie musculara, boala care i-ar fi cauzat o slabiciune a muschilor care i-ar fi facut chiar si cele mai simple sarcini, precum mersul pe jos, extrem de dificile.

Printr-o tehnica inovatoare, realizata in premiera de catre medicii specialisti in fertilitate la „Centre for Reproductive and Genetic Health” din Londra, Lucas s-a nascut sanatos, fara aceasta boala. Lucas este primul copil din Europa care s-a nascut in urma folosirii tehnicii cunoscute sub numele de karyomapping.

Potrivit csid.ro, Mama lui Lucas, Carmen, in varsta de 26 de ani, a mostenit boala Charcot Marie Tooth de la tatal ei, care a suferit toata viata lui din aceasta cauza. Ea determina slabiciunea si irosirea a muschilor de sub genunchi si, adesea de la maini si poate duce la pierderea simturilor la nivelul degetelor si picioarelor.

Desi Carmen Neagu are doar simptome usoare ale bolii, ea a fost ingrijorata deoarece copiii ei ar putea mosteni boala si specialistii au avertizat-o ca exista o sansa de 50% ca aceasta sa se intample.

„Mi s-a spus ca pot incerca sa raman gravida si sa fac un test la 16 saptamani, dar asta nu a fost o optiune pentru mine, deoarece la nevoie ar fi fost prea greu sa fac un avort in aceasta etapa.
Atunci ne-au spus despre o clinica din Londra, care ar putea inlatura boala din embrioni, si am simtit ca trebuia sa incerc aceasta varianta.”, a marturisit mama micutului.