Cine este Alexei Navalny? Cel mai mare adversar politic al lui Vladimir Putin în Rusia

Alexei Navalny, opozantul lui Putin, s-a întors în Rusia, după ce asupra lui a avut loc o tentativă de asasinat. Imediat cum a ajuns în țara-mamă, el a fost arestat. Iată cine este, de fapt, Alexei Navalny.

   

Cine este Alexei Navalny, opozantul lui Vladimir Putin în Rusia
Alexei Navalny este un avocat, activist și politician rus. El a devenit cunoscut în anul 2009, când a început să îl critice regimul lui Vladimir Putin și mai ales faptele sale de corupție. Astfel, el a devenit popular la nivel mondial, grație vocii sale potrivnice regimului, despre care se știe că este unul dur.

El a câștigat foarte multă popularitate, astfel că în anul 2012, el era numit de presă „omul de care Putin se teme cel mai mult”.

Apoi, în anul 2012, Alexei Navalny a fost arestat, fiind acuzat de deplapidare și fraudă. Toate acuzațiile au fost negate de Alexei Navalny,. În 2013, el a fost condamnat la cinci ani de colonie cu regim obișnuit. Alexei Navalny a fost arestat chiar în sala de judecată, însă a fost eliberat chiar a doua zi, printr-o altă decizie a unei instanțe judecătorești, sub măsura obligării sale de a nu trece granițele Rusiei. În luna octombrie a anului 2013, condamnarea sa a fost schimbată în închisoare cu suspendare.

În 2014, o altă instanță a decis să Alexei Navalny trebuie să fie arestat la domiciliu, iar sendința lui de a nu părăsi țata s-a transformat în arest la domicilu, care s-a prelungit până în februarie 2015. Adică Alexei Navalny a petrecut un an în închisoare la domiciliu.

Imediat cum a ieșit, el a fost arestat pentru tulburarea liniștii publice la metrou, pentru 15 zile.

Alexei Navalny a fost arestat de mai multe ori
În anul 2014, Alexei Navalny risca să stea în închisoare pentru 10 ani, el fiind acuzat de procuratură că, alături de fratele său, a delapidat bani de la firma Yves Rocher. Ambii au primit trei ani de închisoare, însă fratele lui Alexei Navalny s-a dus la pușcărie, în timp ce el a primit închisoare cu suspendare.

Apoi, în vara lui 2020, el s-a simțit foarte rău, fiind otrăvit. A fost transferat la un spital din Germania, unde a fost tratat, iar clinica di Germania a declarat după două zile de la internare că acesta prezintă urme de otrăvire. Acest lucru s-a confirmat, iar pe 17 ianuarie Alexei Navalny s-a întors în Rusia, unde a fost arestat pe aeroport.

„Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea. Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a spus el.