Cine au fost provocatorii de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei. Fost şef SRI: Au fost puşi să acţioneze violent pentru a justifica intervenţia în forţă

Violenţele extreme de la protestul diasporei de vineri din Piaţa Victoriei, soldate cu sute de răniţi, ar fi fost opera unor provocatori care ar fi acţionat cu ştiinţa forţelor de ordine. „Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare”, spune un fost şef SRI. Acum poliţiştii de la Omoruri încearcă să facă lumină în dispariţia armei unei jandarmeriţe.

   

Procurorii încearcă să desluşească cine se face vinovat de actele de violenţă extremă comise la mitingul diasporei. Se ştie doar că în mijlocul mulţimii au fost grupuri de huligani, care au acţionat organizat.
Iar voci din sistem susţin că manifestaţia din 10 august, la care au participat peste 110.000 de persoane, a fost compromisă de provocatori, de care forţele de ordine nu ar fi străine. Agitatorii s-au manifestat cu violenţă faţă de forţele de ordine, care, la rândul lor, s-au comportat de multe ori nejustificat de agresiv cu toţi cei prezenţi în Piaţă.

Ipoteza provocatorilor tocmiţi chiar de autorităţi este confirmată şi de un jandarm rezervist, care spune că forţele de ordine recurg adesea la o astfel de stratagemă, pentru a justifica, ulterior, intervenţia în forţă. „Sunt jandarm în rezervă… Ştiu ce înseamnă provocatori… adică jandarmi în civil puşi să facă asta“, este semnalul de alarmă bărbatului pe Facebook. Între timp, Parchetul Militar s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal după violenţele de vineri.

De altfel, acesta ar fi al doilea dosar penal deschis în urma evenimentelor de la mitingul Diasporei. Procurorii Parchetului Capitalei au la rândul lor pe rol un dosar în care anchetează lovirea a doi jandarmi şi furtul armei unuia dintre ei. Până ieri fuseseră reţinuţi doi bărbaţi în acest caz, membri ai galeriei echipei de fotbal CSA Steaua: Ionuţ Liviu Cojoacă (30 de ani) şi Claudiu Andrei Dobre (24 de ani), ambii din Bucureşti, iar Poliţia Capitalei cerea ajutorul pentru identificare unui al treilea individ.

Bărbatul căutat de Poliţie, care ar avea legătură cu furtul armei jandarmeriţei bătute

Scenariul „Mineriadei“

Fostul director al SRI Costin Georgescu este de părere că filmul evenimentelor de vineri din Piaţa Victoriei este tras la indigo după scenariul evenimentelor din 1990, care au dus în final la descinderea minerilor la Bucureşti cu „misiunea de a face ordine“. „Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare. I-au lăsat să-şi facă mendrele, pentru că trebuia să iasă scandal. Mulţi dintre ei au fost chiar puşi să acţioneze violent pentru a justifica, oarecum, intervenţia în forţă, la fel ca în 1990. Numai că atunci ordinea a fost făcută de mineri, nu de jandarmi. Nu mă aşteptam ca aşa ceva să se mai întâmple după aproape 30 de ani de democraţie, la o aşa punere în scenă din partea Jandarmeriei“, spune fostul şef al SRI.

Totuşi Costin Georgescu s-a arătat încrezător în ancheta deschisă de procurorii militari în acest caz. „Spre deosebire de anii ‘90, în acest moment există mii de fotografii şi clipuri video cu modul de intervenţie al forţelor de ordine. Am foarte mare încredere în procurorii militari din această generaţie şi sunt sigur că toate acest fapte vor fi probate în timpul anchetei“, a concluzionat expertul în securitate.

La rândul său, analistul de securitate Alexandru Grumaz confirmă că Jandarmeria ar fi putut să folosească ofiţeri inflitraţi printre manifestanţi. „Orice structură de ordine publică sau serviciu de informaţii are oameni pregătiţi pentru a fi introduşi în mijlocul unei manifestaţii. Ei se comportă la fel ca ceilalţi manifestanţi, îmbrăcaţi la fel, nu fac notă discordantă. Pe unii îi mai recunoşti după cum sunt tunşi sau după anumite gesturi. Se vede pe faţa lor că sunt militari. Ei nu ar trebui să participe la actele de violenţă“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul de securitate.

Bâlbele Jandarmeriei
Maniera în care forţele de ordine au gestionat situaţia, a ridicat numeroase semne de întrebare, iar reprezentanţii jandarmilor nu au făcut decât să se încurce în explicaţii. Evacuarea pieţei cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă s-ar fi făcut din cauză că forţele de ordine nu ar fi reuşit să-i extragă pe indivizii violenţi, au susţinut reprezentanţii Jandarmeriei. Iar ordinul pentru folosirea forţei a fost dat de prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru.

Aceştia nu au reuşit să explice nici de ce jandarmii din dispozitivul de ordine din Piaţa Victoriei au fost dotaţi cu arme de foc, deşi legea interzice acest lucru.

„Jandarmeria a fost foarte bine pregătită şi, dacă n-am avut violenţe excesive, e datorită intervenţiei profesioniste, moderate şi raţionale a Jandarmeriei Române“, a susţinut sâmbătă lt.col. Marius Militaru purtătorul de cuvânt al jandarmeriei Române. Nu de aceeaşi părere este preşedintele Klaus Iohannis. În cursul zilei de sâmbătă, acesta i-a solicitat procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii modului concret în care s-a produs interventia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul de vineri.