Chiar asta să ajungi sa faci pentru a-ți vinde marfa? Pește putred, „împrospătat” cu ochi de plastic

Comercianții ar face orice ca să își vândă marfa. Și nu ne referim la reclame, ci la metode mai puțin ortodoxe. O demonstrează un magazin din Kuweit, care a apelat la o metodă scandaloasă de a face profit. Magazinul, specializat în vânzarea de pește, a fost închis de autorități după ce s-a descoperit că proprietarii lipeau pe pești ochi bulbucați din plastic.

   

Scopul? Să-i facă să pară mai proaspeți. Gradul de prospețime al unui pește poate fi judecat după ochii acestuia. Cu cât albul ochilor este mai clar, cu atât peștele este mai proaspăt. Proprietarii magazinului foloseau ochi de plastic pentru a acoperi galbenul ochilor peștilor, care indica faptul că erau în stare de putrefacție.

Însă escrocheria nu a trecut neobservată. O filmare cu peștii cu ochi de plastic a început să circule pe WhatsApp printre localnici. Pozele și întreaga poveste au fost preluate de instituții de presă din întreaga lume, după ce economistul Mohamed El Dahshan le-a postat pe pagina personală de Twitter, scrie thisisinsider.com.

Ridiculizați de toată lumea
Imaginile au ajuns mai apoi pe Twitter, unde utilizatorii s-au distrat ridiculizând tactica ingenioasă. Ziarul local Al Bayan a relatat că magazinul a fost închis și a postat pe Twitter imagini cu falșii pești proaspeți. Nu doar utilizatorii platformelor sociale i-au luat în râs pe proprietarii magazinului. Alți vânzători de pește din zonă au profitat de această greșeală și au ridiculizat-o în propriile reclame.

O companie a declarat pe platformele sociale că vinde „pești necosmetizați” și a postat imagini prelucrate, cu pești purtând lentile de contact de diferite culori. Deși pare stupid să păcălești oamenii să cumpere pește stricat lipindu-i ochi falși, adevărul este că o mare cantitate de pește prins pentru consum este risipită.

Potrivit unui raport din iulie 2018, publicat de Organizația pentru Mâncare și Agricultură (OMA) a ONU, aproximativ 35% din peștele prins nu este consumat niciodată.

„Faptul că o treime din peștele prins este risipit este o cauză majoră de îngrijorare pentru siguranța globală a mâncării”, a afirmat Lasse Gustavsson, director executiv al organizației nonprofit Oceana.