Ce salariu are un preot. Statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase

Preoții din România nu au același statut în ceea ce privește salariile. Dacă salariul unui preot debutant pornește de la 1.100 de lei, acesta poate ajunge la 2.000 de lei pentru un unul cu vechime. Slujitorii Domnului își pot însă majora veniturile din donațiile din timpul slujbelor, ajungând să câștige cât un demnitar. În plus, Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical, care sunt aplicate încă de la începututul lui 2018 și vor continua până în 2022.

   

Una dintre sărbătorile de pe urma cărora preoții se aleg cu sume consistente este Boboteaza. „Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit un preot din județul Argeș.

Salariile preoților vor fi majorate. Statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase
În acest moment, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit – 7.500 de lei, în timp ce un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei. Preoții din România nu au însă același statut în ceea ce privește salarizarea. Unii dintre ei sunt încadrați în unități bugetare, în timp ce alții primesc sprijin de la stat. Legea salarizării unitare, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2017, a prevăzut majorări de salarii începând cu 1 ianuarie 2018, iar creșterile sunt prevăzute până în anul 2022.