Ce să faci dacă mergi în vizită la părinți ori bunici de Crăciun? Propunerea lui Raed Arafat: „E o soluție de mijloc”

Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă și pentru că mulți dintre noi vrem să ne vizităm bunicii sau părinții, șeful DSU, Raed Arafat vine cu clarificări în acest sens. El spune că trebuie să purtăm masca de protecție pe tot parcursul vizitei, să păstrăm distanța socială și să nu stăm prea mult la ei în casă.

   

Ce să faci dacă mergi în vizită la părinți ori bunici de Crăciun
Cu toții vrem să ne vizităm părinții și bunicii de sărbători. Însă, șeful DSU, Raed Arafat, vine cu clarificări față de acest lucru. Potrivit afirmațiilor sale nu trebuie să avem un timp lung de vizitare și trebuie să purtăm mască de protecție. De asemenea, vom fi nevoiți să respectăm distanțarea socială, informează Digi 24.

”Dacă vrem să-i vedem, mergem în vizită cu mască și stăm foarte puțin și plecăm. Dar asta înseamnă cu mască, distanțare, mâini dezinfectate, respectarea tuturor regulilor. Pentru cei care nu pot să amâne aceste întâlniri și să se abțină, poate că aceasta este o soluție de mijloc. Riscul este semnificativ, este serios. Nu este de glumit cu el. Această boală s-a dovedit a fi mult mai mult decât au spus unii la început, că este o simplă gripă. Dacă aduci bunicii de la țară la tine, stai cu ei acasă, cu copii, cu tot, poate că bunicii vor pleca infectați după asta. Trebuie înțeles acest lucru. Nu este o dorință a doctorului Arafat sau a autorităților sanitare sau a oricui să strice vacanța pentru nimeni. Trebuie să recunoaștem că suntem într-o situație de anormalitate și care necesită soluții deosebite la acest moment, în speranța că anul viitor vom putea să avem și părinții și bunicii, toți sănătoși lângă noi la sărbătorile de la sfârșitul anului viitor”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Arafat: ”Trebuie limitat numărul persoanelor care ne vizitează”
De altfel, Raed Arafat mai atrage atenția asupra faptului că dacă petrecem prea mult timp în casa unei persoane, riscul de infectare este extrem de mare. Așadar, trebuie limitate vizitele dar și numărul celor care trec pragul locuinței noastre.

“Ne așteptăm la o colaborare și la o înțelegere din partea oamenilor ca acest sfârșit de an, Crăciun și Anul Nou nu vor fi ca anul trecut și nu trebuie să fie ca anul trecut, decât ca să petrecem în familie și să fie lumea între ei, dar nu vor putea să fie petreceri.

Populația trebuie să înțeleagă aceste reguli, că în casa omului nu putem intra. În casa omului pot avea loc și aceste contacte necontrolate care duc la infectarea mai multor persoane. Dacă o persoană invită mai mulți prieteni din mai multe case și locații și se întâlnesc la el acasă și stau câteva ore și petrec, riscul de infectare este mare.

Astăzi, OMS a avut o recomandare că inclusiv când se vor întâlni mai multe persoane care sunt din diferite case, dar tot în familie de sărbători, acest lucru să fie cu mască. Vă dați seama că este foarte greu. Când te întâlnești, vrei să mănânci, să bei, nu merge treaba asta cu mască.

Întâlnirile trebuie să fie limitate la persoanele din imediat contact al nostru obișnuit și să nu invităm persoane mai multe, că după sărbători există riscul ca unii dragi nouă să ajungă la spital”, a afirmat Arafat.