Ce boli poți lua dacă mergi la piscină! Ce trebuie să faci ca să nu te îmbolnăvești

Odată cu venirea temperaturilor ridicate și a perioadei concediilor, din ce în ce mai multe persoane preferă să meargă să se răcorească în diferite centre balneare, dar și la ștrand. Însă, v-ați gândit vreodată că vă puteți infecta atunci când mergeți la piscină? Iată răspunsurile mult așteptate.

   

Există multe tipuri de afecțiuni sau boli pe care le poți ”prinde” la piscină, în apă, de pe șezlonguri sau chiar din vestiare. Mai mult decât atât, și tratamentele trebuie să fie puternice, pentru a te face bine într-un timp scurt.

În primul rând, cel mai ușor este să faci conjunctivită și otită. De cele mai multe ori le faci când te scalzi în locuri supraaglomerate sau, mai rău, neamenajate. Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare și senzații de arsursă. Este contagioasă și se poate extinde și la celălalt ochi, dacă nu este tratată. Otita, pe de cealaltă parte, se manifestă prin frisoane, dureri de urechi, febră, secreţie nazală, apetit diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor.

Alte boli sunt meningita și encefalita. Au un grad ridicat de risc și sunt determinate de infestarea cu virusuri în piscine neigienizate corect. Pe de altă parte, nici bolile digestive nu trebuie șterse de pe listă, deoarece se pot forma prin înghițirea apei.

Bolile transmise pe cale cutanată reprezintă o altă categorie. De obicei există următoarele simptome: ureri musculare, febra, frisoane, dureri de cap, icter, hemoragii renale şi pericolul insuficienţei renale.

Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești
Pentru a te proteja atunci când mergi la băi termale sau la piscină, trebuie să respecți regulile de igienă, să alegi mereu un loc curat, un bazin curățat în permanență. Înainte de a intra în bazin, este recomandată să faci un duș, cu apă și săpun, apoi să te bucuri de înot în sine. De asemenea, atunci când ieși din bazin, este bine să te ștergi cu prosopul pe corp, pentru a nu mai avea ciupercile un mediu propice pentru dezvoltare. Să aveți mereu o pereche de papuci sau șlapi, dar și propriul prosop. De asemenea, se poate folosi o cască de înot pentru a proteja părul și pentru a nu face otită.