Cazul inedit al unei șoferițe din Constanța. Aparatul etilotest a arătat 0,04 mg/l, dar nu a consumat alcool. Ce s-a întâmplat

O șoferiță din Constanța a fost testată cu aparatul etilotest și a avut o alcoolemie de 0,04 mg/l în aerul expirat, dar a susținut că nu a consumat băuturi alcoolice și că rezultatul a fost influențat de faptul că a folosit un dezinfectant de mâini. Femeia a obţinut anularea amenzii în instanţă.

   

Femeia a fost oprită de către un echipaj de polițiști pe drumul de acces spre autostrada A2, pe sensul de mers spre Constanța și a fost testată cu aparatul etilotest, care a arătat că avea o alcoolemie de 0,04 mg/l în aerul expirat. În urma rezultatului a fost amendată și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 90 de zile.

Însă, șoferița a protestat și a încercat să le explice polițiștilor că nu a consumat băuturi alcoolice și a dat vina pe dezinfectantul de mâini pe care l-a folosit, chiar înainte de a desigila aparatul. Aceasta a explicat că din cauza situației actual i-a intrat în reflex să folosească dezinfectantul. Ea a susținut că s-a dezinfectat pe mâini cu dezinfectant pe baza de alcool medicinal, dar având în vedere că nu se evaporase complet la momentul în care a atins aparatul, valoarea măsurată a fost de 0,04 mg/l alcool în aerul expirat, motiv pentru care a solicitat efectuarea analizei de sânge.

A contestat sancțiunea primită
Imediat după cele întâmplate, șoferița a mers să facă și o analiză de sânge. Ulterior, a solicitat instanței să respingă plângerea contravențională formulată, ca fiind neîntemeiată. La dosar aceasta a depus și un buletin de analiză toxicologică din care rezulta că, la jumătate de oră după primirea amenzii, aceasta nu avea alcool în sânge. În baza dovezilor aduse, instanța a decis anularea sancțiunii primite.

Pe de altă parte, deși femeia a demonstrat prin analizele de sânge că nu consumase băuturi alcoolice, oamenii legii susțin că este puțin probabil ca valoare înregistrată de aparatul etilotest să se datoreze dezinfectantului.

„Până acum nu am mai auzit de scuza asta niciodată. Au mai fost persoane care au invocat că au mâncat oțet, sau au băut cine știe ce substanțe, dar de dezinfectant nu am auzit până acum. Nu cred că alcoolul din dezinfectant putea să iasă la etilotest ci mai degrabă persoana fie băuse foarte puțin și i s-a dus alcoolemie, fie băuse înainte cu mult timp și i-a ieșit alcoolul din sânge.”, au declarat polițiștii, potrivit replicaonline.ro