Câți ani de închisoare riscă Viorica Dăncilă dacă nu-i spune lui Iohannis că adoptă Ordonanța privind amnistia și grațierea

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut astăzi premierului Vasilica Dăncilă să-i transmită ordinea de zi de la fiecare ședință de Guvern. Dacă aceasta va refuza, riscă ani grei de închisoare. Președintele poate afla din ordinea de zi dacă Vasilica dorește aprobarea Ordonanței privind amnistia și grațierea și astfel să meargă la ședința de Guvern. Odată ce preia controlul ședințe el poate bloca adoptarea Ordonanței. Nu este sigur dacă Vasilica va mai face închisoare dacă ministrul de Justiție va suplimenta ordinea de zi, în regim de urgență cu Ordonanța.

   

Mihai Polițeanu: „Președintele a cerut Prim-ministrului agenda fiecărei ședințe de Guvern, în baza art. 87 din Constituție și art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului […].
În caz că doamna Viorica Dăncilă trimite date false, devine aplicabil art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială: “Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, pedepsită cu închisoare de la 2 la 12 ani”.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis luni, 17 decembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

Stimată doamnă Prim-ministru,

În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.