Cât la sută folosim din creier? Este adevărat că doar 10%?

Te-ai întrebat vreodată cât la sută folosim din creier? Iată unul dintre exemplele de pseudoștiință preferate ale Hollywoodului: oamenii își folosesc numai 10% din creier, iar „activarea” celorlalte 90 de procente – care sunt „adormite” – le-ar permite oamenilor obișnuiți să dea dovadă de abilități mentale extraordinare.

   

Creierul uman ne fascinează pe toți. În filmul „Phenomenon” (1996), John Travolta capătă abilitatea de a prezice cutremure și învață pe loc limbi străine. Scralett Johnason devine o maestră a artelor marțiale în „Lucy” (2014). Bradley Cooper scrie un roman peste noapte.
Aceste clișee ale filmelor SF sunt preferatele publicului. Astfel, pe bună dreptate, se naște întrebarea: cât la sută folosim din creier? Într-un studiu, 65% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația: „Oamenii își folosesc numai 10% din creier în mod obișnuit.” Însă adevărul este că ne folosim întregul creier, tot timpul.

De unde știm asta? În primul rând, dacă am avea nevoie de numai 10% din creier, cele mai multe vătămări ale creierului nu ar avea consecințe observabile, deoarece ar afecta părți ale creierului care oricum nu făceau nimic.

Știm, de asemenea, că natura descurajează dezvoltarea unor structuri anatomice inutile. Dacă oamenii timpurii ar fi alocat resurse pentru creșterea și menținerea țesutului cerebral inutil, ar fi fost depășiți de cei care ar fi folosit resursele prețioase pe lucruri mai necesare pentru supraviețuire și pentru succes la reproducere.

Sisteme imunitare mai tari, mușchi mai tari, păr mai arătos – orice ar fi mai folositor decât să ai capul plin de țesut inert.

Cât la sută folosim din creier? Există multe mistificări
Sunt dovezi clare care susțin aceste concluzii logice. Tehnicile de imagistică, cum ar fi tomografia cu emisie de pozitroni (TEP) și imagistica cu rezonanță magnetică (RMN), le permit oamenilor de știință să facă o hartă a creierului în timp real.

Datele arată clar că porțiuni mari din creier – mult mai mult de 10% – sunt folosite pentru tot felul de activități, de la sarcini simple cum ar fi odihna sau privitul pozelor până la cele complexe, cum ar fi cititul sau calculele matematice. Savanții încă nu au găsit o zonă a creierului care să nu facă nimic.

Deci, cum am ajuns să credem că 90% din creierul uman este inutil? Mitul acesta este atribuit în mod incorect savantului William James, din secolul XIX, care a propus teoria conform căreia cea mai mare parte din potențialul nostru mental nu este folosit.

Însă nu a specificat vreun procentaj. Albert Einstein – un magnet pentru atribuirea incorectă de citate – a fost, de asemenea, făcut responsabil de această opinie.

De fapt, probabil că acest concept își are originea în industria americană de autoperfecționare. Ideea apare cel mai devreme în prefața la bestseller-ul lui Dale Carnegie, publicat în 1936, „Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii”.

Ideea că stăpânim numai o parte din potențialul creierului a fost calul de bătaie al multor așa-ziși guru motivaționali, al „negustorilor” New Age și al scenariștilor lipsiți de inspirație.

Evident, este o veste proastă pentru cei care sperau să devină genii peste noapte. Vestea bună este că munca din greu aduce rezultate.

Ai toate motivele să crezi că poți crește puterea creierului tău ocupându-te regulat cu sarcini mentale grele, cum ar fi cântatul la un instrument muzical, rezolvarea de probleme de aritmetică și teste de logică sau lectura.