Care este temperatura minimă pe care o poate tolera corpul uman?

Potrivit cercetătorilor, temperatura de bază a corpului uman ar trebui să rămână în apropiere de 36,5 grade Celsius. Odată ce temperatura corpului scade, începe hipotermia.

   

Acest lucru împiedică funcționarea organelor vitale, cum ar fi creierul și inima. Când temperatura corpului ajunge la 28 °C este posibilă pierderea cunoștinței.

Cea mai mică temperatură corporală înregistrată la o persoană care a supraviețuit este 13,2 grade Celsius. Femeia cu temperatura de frigider se numea Anna Bågenholm și a căzut în zăpadă în timp ce schia în 1999, scrie atlas-geografic.net.

Ar putea o persoană să supraviețuiască la temperaturi foarte scăzute?
O persoană sănătoasă, care nu este îmbrăcată pentru vremea de iarnă, poate suferi de hipotermie în 10 minute dacă stă la o temperatură de −34 °C.

Dacă corpul este transpirat sau udat de ploaie este foarte periculos să mergi prin frig, deoarece corpul pierde căldura de aproximativ 25 de ori mai rapid în apă decât în ​​aer.

Conform unui studiu, 90% din cazurile de deces din cauza hipotermiei înregistrate în Canada, între 1985 și 2012, s-au întâmplat pe o vreme rece, nu pe un îngheț extrem.

Capcana alcoolului
Foarte mulți oameni spun că alcơơlul îi încălzește pe vremea friguroasă. Oamenii de știință afirmă că este fals, deoarece este doar o senzație eronată percepută de creier. Mai mult, alcoolul dilată vasele de sânge și răcește corpul eliminând mai multă căldură și accentuează senzația de frig.