Când se schimbă ora în 2021 și trecem la cea de vară: ora 03:00 devine 04:00

Cu toții știm că, de două ori pe an, se schimbă ora. La 28 martie 2021, trecem la ora de vară, când ora 03:00 devine 04:00. Este posibil ca această schimbare să fie ultima, având în vedere că, în urma unei decizii a Comisiei Europene, fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.

   

Ora s-ar putea schimba pentru ultima dată în 2021
Schimbarea orei, respectiv trecerea la cea de vară, are loc la data de 28 martie, însă ar putea fi ultima pentru unele state. Pe 26 martie 2019, eurodeputații au votat pentru renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.

Astfel, în ultima duminică din martie, unele state vor da ceasul pentru ultima dată, alegând să rămână la ora de vară. Prin urmare, ora 03:00 va deveni ora 04:00 în noaptea de 27 spre 28 martie. În schimb, ultima modificare a orei ar putea avea loc și în octombrie 2021, pentru statele care vor să opteze pentru ora standard.

În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat. Guvernul nu a adoptat această inițiativă legislativă.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară
De-a lungul timpului, specialiștii au constatat că schimbarea orei ne afectează din mai multe puncte de vedere. Astfel, ne putem simți amețiți în data de 28 martie, având în vedere că programul nostru de somn va fi dat peste cap.

Mai mult, putem avea tendința de a mânca mai mult în această perioadă, însă trebuie să fim atenție la stilul nostru de viață. Pentru a scăpa de starea neplăcută de după trecerea la ora de vară, putem alege să ieșim mai mult afară, să ne bucurăm de vremea frumoasă, să petrecem timp în natură și să ne rupem puțin de stresul zilnic.

Medicii spun că schimbarea orei poate perturba organismul, mai ales în cazul categoriilor aflate la extreme: copiii şi vârstnicii. Putem simți o stare puternică de oboseală, putem fi mai agitați decât de obicei, dar riscăm să avem și probleme cu somnul și cu concentrarea, pentru că vom depune un efort mare pentru a ne putea menține pe poziții.