Când nu se fac nunți în 2021. Trebuie să știi asta înainte să-ți alegi data

E bine știut faptul că înainte de a face marele pas spre căsătorie, trebuie să puneți la punct o serie de elemente care să vă ajute să fiți organizați și să faceți totul ca la carte. Unul dintre cele mai importante aspecte este alegerea perioadei din an și a datei exacte când vreți să aibă loc evenimentul. S-ar putea să vreți într-o zi în care nu se poate, tocmai de aceea vă spunem care sunt zilele din 2021 când nu se fac nunți.

   

Când nu se fac nunți în 2021
În 2021, nu se fac nunți în toate zilele de post și în posturile de peste an, în ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 9-10 iunie; 19 – 21 iunie; 15 august; 13-14 septembrie); de luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (8 martie – 9 mai).

De asemenea, nu se fac sub nicio formă nunți în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22 iunie – 28 iunie), în Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), în Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie) și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

„Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. De asemenea, Biserica a interzis săvârşirea cununiei în zilele de praznice împărăteşti, în ajunul lor sau în perioade legate de ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micşorată de cea lumească, a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei”, a precizat preotul Constantin Necula.

Nu se fac cununii religioase și nici petreceri de nuntă
Acestea sunt date de care trebuie să țineți cont în alegerea zilei pentru nunta voastră. Nu se fac cununii religioase și nici petreceri de nuntă în datele anunțate mai sus, însă se pot face cununii civile.

Sunt multe cazuri în care viitorii miri aleg data nunți fără să consulte Calendarul Creștin Ortodox, și când merg la biserică să stea de vorbă cu preotul, află că nu pot face nuntă atunci și trebuie să aleagă o altă dată.

Urmează o perioadă lungă în care nu se fac nunți, întrucât începe Postul Paștelui. Acesta este cel mai lung și mai aspru post de peste an, ține 40 de zile, timp în care credincioșii se abțin de la mâncărurile de dulce, merg la biserică și se roagă.